Şeful Pentagonului: Nu există dovezi concrete că Iranul plănuia atacuri împotriva a patru ambasade americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării Mark Esper a declarat duminică că nu a văzut dovezi concrete din partea oficialilor din sectorul informaţiilor că Iranul se pregătea să atace patru ambasade americane, afirmaţie făcută de preşedintele Donald Trump pentru a justifica uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, transmite Reuters.

Esper a spus că este de acord cu Trump că erau probabile noi atacuri împotriva ambasadelor americane, dat a precizat la emisiunea “Face the Nation” de la CBS că remarcile lui Trump pentru Fox News  nu s-au bazat pe dovezi specifice legate de un atac împotriva a patru ambasade.

”Ceea ce a spus preşedintele a fost că ar putea avea loc noi atacuri împotriva ambasadelor. Am împărtăşit acest punct de vedere. Preşedintele nu s-a referit la o anumită dovadă concretă”, a afirmat şeful Pentagonului.

Întrebat dacă ofiţerii de informaţii au oferit dovezi concrete, Esper a spus: ”Nu am văzut una (o dovadă n.r.) referitoare la patru ambasade”.

După confirmarea că liderul militar iranian Qassem Soleimani a fost ucis printr-un atac cu dronă la Bagdad, oficiali ai administraţiei au susţinut că au acţionat din cauza riscurilor iminente de atacuri împotriva unor diplomaţi americani şi a unor militari americani din Irak şi din regiune.

Democraţi şi republicani din Congres au pus sub semnul întrebării justificarea atacurilor şi au spus că nu au fost informaţi suficient.

Donald Trump a afirmat vineti că Iranul avea probabil ca ţintă ambasada SUA din Bagdad şi intenţiona să atace patru ambasade înainte ca Soleimani să fie ucis de drona americană, pe 3 ianuarie.

”Probabil vă vom spune că urma să fie ambasada din Bagdad. Pot dezvălui opinia că ar fi fost patru ambasade”, a afirmat Trump într-un clip al unui interviu acordat postului Fox News.

Esper a spus într-un interviu separat acordat emisiunii “State of the Union” a CNN că administraţia a avut ”informaţii exclusive” că era probabil un atac mai larg, împotriva mai multor ambasade, dar că acestea au putut fi comunicate numai ”celor opt”, un grup de lideri din Congres care primesc informaţii sensibile la care restul Congresului nu are acces.

Consilierul pentru securitate naţională Mike O’Brien a confirmat la emisiunea “Meet the Press” de la NBC afirmaţiile lui Esper, că administraţia a avut ”informaţii exclusive” că pericolul este iminent, dar nu a confirmat despre dovezi potrivit cărora ţintele sunt patru ambasade.

Duminică, senatorul republican Mike Lee a afirmat că este îngrijorat în privinţa integrităţii informaţiilor oferite Congresului de preşedinte şi de reprezentanţii agenţiilor de securitate legate de Iran.

”Am primit nişte declaraţii generale şi cred că purtătorii de cuvânt şi preşedintele consideră că au avut o bază pentru a conchide că exista un atac iminent. Nu mă îndoiesc de asta. Este frustrant însă să ţi se spună asta şi să nu obţii şi detaliile”, a afirmat Lee la CNN.

Congresmanul de Michigan Justin Amash, un critic al lui Trump care a plecat din Partidul Republican, a răspuns duminică, pe Twitter, comentariilor lui Esper.

”Administraţia nu a prezentat dovezi legate chiar şi de o singură ambasadă. Afirmaţia referitoare la patru ambasade pare fabricată în totalitate. Nu au prezentat dovezi referitoare la o iminenţă – o condiţie necesară pentru a acţiona fără aprobarea Congresului”, a scris Amash.

SUA, gata să discute cu Iranul fără precondiţii 

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să discute cu Iranul fără precondiţii.

"Suntem dispuşi să discutăm fără precondiţii, un nou pas în faţă, o serie de măsuri prin care Iranul să devină o ţară normală", a declarat Esper.

Preşedintele american Donald Trump a declarat anterior că este pregătit să discute cu Iranul pentru a preveni dezvoltarea unei arme nucleare de către acesta.

Relaţiile între SUA şi Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a ucis în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că puţin îi pasă dacă Iranul este de acord să negocieze cu Washingtonul, după ce un consilier prezidenţial american a sugerat că regimul de la Teheran nu are de ales decât să participe la discuţii, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Robert O’Brien, consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, a declarat duminică, la postul Fox News, că operaţiunea de "presiune maximă" la adresa Iranului a Administraţiei Trump funcţionează, adăugând că "Iranul este sufocat, şi Iranul nu va avea altă alegere decât să vină la masa negocierilor".

Câteva ore mai târziu, într-un mesaj pe Twitter, Trump, citând interviul lui O’Brien, a afirmat: "De fapt, puţin îmi pasă dacă negociază. Depinde în totalitate de ei, însă fără arme nucleare şi fără uciderea protestatarilor". 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite