Pompeo: Puterea economică a Chinei face din ţara comunistă un adversar mult mai dificil decât Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Puterea economică globală a Chinei face din ţara comunistă un adversar mult mai dificil decât era Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, a afirmat miercuri secretarul american de Stat Mike Pompeo, în timpul unei vizite în Cehia, transmite Reuters.

Pompeo a cerut ţărilor europene să se unească împotriva Partidului Comunist Chinez, despre care a afirmat că se foloseşte de forţa economică pentru a-şi exercita influenţa în lume.

”Ce se întâmplă acum este Războiul Rece 2.0. Provocarea de a rezista pericolului Partidului Comunist Chinez este în anumite privinţe mult mai dificilă”, a afirmat Pompeo într-un discurs susţinut în Senatul ceh.

”Partidul Comunist Chines s-a implicat deja în economiile noastre, în politica noastră, în societăţile noastre, într-un mod în care Uniunea Sovietică nu a făcut-o niciodată”, a mai spus Pompeo.

Referirea la Războiul Rece a venit după ce ambasadorul Chinei la Londra a avertizat luna trecută că Statele Unite provoacă un conflict cu Beijingul înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie.

Relaţiile dintre SUA şi China s-au deteriorat rapid în acest an, din cauza unei serii de probleme, între care gestionarea pandemiei de coronavirus de către China, grupul  chinez de telecomunicaţii Huawei, pretenţiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi noua lege de securitate din Hong Kong.

Vizita lui Pompeo în Cehia, care a făcut parte din blocul sovietic până la Revoluţia de Catifea din 1989, marchează prima etapă a unui turneu în regiune în care va discuta despre securitatea cibernetică şi energetică.

Secretarul de Stat s-a folosit de ocazie pentru a ataca influenţa Rusiei şi a Chinei şi a lăudat oficialii din Cehia care au criticat Beijingul anul trecut.

Pompeo s-a referit la eforturile Cehiei de a stabili standarde de securitate pentru dezvoltarea reţelei 5G, după ce o autoritate de reglementare a avertizat în  privinţa riscurilor de utilizare a echipamentelor fabricate de Huawei.

Pompeo şi premierul Andrej Babis au semnat în luna mai o declaraţie referitoare la securitatea reţelelor 5G, dar ţara nu a luat decizia de a interzice în mod direct tehnologia Huawei. Preedintele ceh Milos Zeman a promovat o apropiere a relaţiilor cu China.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite