Politico: SUA știu că politica lor nord-coreeană nu funcționează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca răspuns la propunerea de a „discuta orice problemă în orice moment, fără condiții prealabile”, autoritățile RPDC au păstrat doar tăcerea, iar apoi au lansat rachete balistice intercontinentale, scrie ziarul.

SUA este pregătită pentru discuții cu Coreea de Nord. Foto: Arhiva Adevărul
SUA este pregătită pentru discuții cu Coreea de Nord. Foto: Arhiva Adevărul

Administrația SUA admite că politica sa nord-coreeană nu funcționează, dar consideră că nu există alternative mai bune, a scris vineri ziarul Politico, citând surse.

Potrivit acestora, toată lumea din administrația de la Washington este „profund dezamăgită” de acțiunile Phenianului, care continuă să dezvolte programe nucleare și de rachete. Ca răspuns la propunerea de a „discuta orice problemă în orice moment, fără condiții prealabile”, autoritățile RPDC au păstrat doar tăcerea, apoi au lansat rachete balistice intercontinentale și s-ar putea să se pregătească pentru cel de-al șaptelea test nuclear, notează ziarul. „Evident că nu le place politica noastră”, a adăugat interlocutorul ziarului.

După cum a remarcat acesta, administrația de la Washington „este calmă cu privire la ideea că nu există un remediu miraculos [pentru RPDC]”. Sursa a adăugat că în ultimii 25 de ani, autoritățile americane au încercat aproape toate metodele diplomatice menite să îmbunătățească relațiile cu Phenianul. „Sunt uniți de faptul că nu au funcționat”, a subliniat el.

Administrația [SUA] a jucat cărți groaznice cât mai bine posibil. Nu înseamnă că locul în care suntem [în relațiile cu RPDC] ni se potrivește, dar uneori joci corect și într-un mod care optimizează șansele de a succes și încă nu obții ceea ce îți dorești”, a adăugat un senior executiv american.

Potrivit Politico, comunitatea de informații din SUA a crezut de mult timp că autoritățile RPDC nu vor abandona programele lor nucleare și de rachete. În același timp, Phenianul „a fost capabil să realizeze progres tehnologic sub o presiune uriașă a sancțiunilor”, se spune în articol.

Experții intervievați de publicație consideră că administrația președintelui american Joe Biden încă „poate face ceva semnificativ” în situația din jurul RPDC. Aceștia subliniază că Washingtonul nu are o strategie reală pentru a aduce RPDC înapoi la masa negocierilor „când restul regiunii se înarmează”. În același timp, exercițiile militare ale SUA și Coreei de Sud „nu fac decât să agraveze situația”, spun experții. 

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri