Planul secret al lui Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte american Donald Trump ar fi discutat în privat un plan de încheiere a războiului din Ucraina, potrivit unor persoane la curent cu propunerea, relatează Washington Post.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Planul ar consta în presiuni asupra Ucrainei să cedeze Crimeea și regiunea de graniță Donbas, au dezvăluit anonim persoane care au avut discuții cu Trump sau cu consilierii săi pe acest subiect.

Consilierii de politică externă și strategii care îl susțin pe Trump se opun extinderii NATO și subliniază că Washingtonul ar trebui să neutralizeze amenințările la adresa intereselor SUA din partea Chinei și să prevină o creștere a dependenței Rusiei de China în domeniile militar, industrial și economic.

Candidatul potențial la nominalizarea republicană la președinția SUA s-a lăudat în mai multe ocazii că dacă ar reveni la Casa Albă ar încheia războiul într-o zi.

„Este o propunere groaznică”, a comentat Emma Ashford, de la grupul de reflecție Stimson Center, subliniind că ar fi un armistițiu fără nicio garanție că Rusia nu ar relua ostilitățile, cum a mai procedat în trecut.

Rusia și Ucraina deopotrivă „vor o cale de ieșire”, iar locuitorilor din anumite colțuri ale Ucrainei nu le displace să facă parte din Rusia, ar fi spus Trump, potrivit unei persoane care a vorbit cu fostul președinte american pe această temă.

Campania lui Trump a transmis că orice fel de informații în acest sens sunt speculații din surse anonime care, de fapt, nu știu nimic despre „ce se va întâmpla”.

Trump a făcut deja presiuni asupra republicanilor din Congres pentru a se opune unui sprijin suplimentar al SUA pentru Ucraina, iar o revenire la Casa Albă i-ar crește semnificativ influența asupra dezbaterii, notează WP, care subliniază că, în multe privințe, planul lui Trump este în concordanță cu abordarea sa pe când era președinte, precum și cu viziunea sa despre politica externă în sensul scepticismului față de intervenția militară a SUA.

„Relația inexplicabilă și admirativă a fostului președinte Trump cu Putin, laolaltă cu ostilitatea sa fără precedent față de NATO, nu poate da încredere Europei sau Ucrainei în relațiile sale cu Rusia”, a apreciat Tom Donilon, consilier pentru securitate națională al președintelui Barack Obama.

„El nu spune prea multe în legătură cu asta. Nu știu dacă s-a gândit prea mult la asta”, a comentat senatorul Lindsey Graham, un fost critic și acum aliat al lui Trump, care a dezvăluit că a încercat să-i spună că Putin trebuie să plătească totuși un preț și că nu poate fi lăsat să câștige la final.

„Voi spune anumite lucruri fiecăruia dintre ei pe care nu le-aș dezvălui restului lumii și de aceea nu pot spune mai multe”, a declarat Trump într-un interviu acordat în martie fostului consilier Sebastian Gorka.

Zvonul despre planul lui Trump pentru Ucraina a apărut în noiembrie anul trecut, după o întrunire a Heritage Foundation între personalități de centru-dreapta și o delegație a Consiliului European pentru Relații Externe. Fostul consilier al lui Trump la Casa Albă, Michael Anton, a spus că acesta ar presupune cedarea teritoriilor din Crimeea și Donbas, limitarea expansiunii NATO și atragerea lui Putin pentru a slăbi dependența sa crescândă de China, potrivit mai multor persoane prezente la întâlnire, care au vorbit sub anonimat.

Contactat telefonic în martie, Anton a declarat că nu a mai vorbit cu Trump de circa doi ani și a negat că ar ști ceva despre acest plan.

„Oamenii lui Trump au impresia că unul dintre marile păcate ale războiului ucrainean și ale politicii rusești, în general, este de a împinge Rusia spre China și de a o face și mai dependentă de China”, a spus Jeremy Shapiro, șeful biroului din Washington al Consiliului European pentru Relații Externe, al cărui grup a participat la reuniunea din noiembrie.

 „Abordarea fundamentală a lui Trump în privința acestor lucruri este de a aduce oamenii într-o cameră ca să discute”, fără a avea neapărat planuri prea detaliate în avans, a subliniat el.

Echipa lui Trump  tratează problema ca pe „o chestiune Ucraina-Rusia”, a apreciat Fiona Hill, de la Brookings Institution, fosta consilieră a lui Trump în materie de Rusia, explicând o înțeleg drept o dispută teritorială mai degrabă decât pe una vizând „întregul viitor al securității europene și, prin extensie, al ordinii mondiale”.

„Niciun fel de pârghie pe care o au Statele Unite nu este de natură să forțeze conducerea ucraineană să se angajeze în politici care ar constitui o sinucidere politică pe plan intern”, precum cedări de teritorii, a apreciat Michael Kofman, analist al războiului dintre Rusia și Ucraina la Carnegie Endowment for International Peace, un centru de cercetare nepartizan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite