Pentagonul respectă dreptul la internet, chiar şi la Raqa sau Mosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea Pentagonului

Pentagonul respectă dreptul de acces la internet al populaţiei civile, chiar şi la Raqa sau Mosul, unde gruparea Statul Islamic foloseşte web-ul pentru a-şi planifica operaţiunile, a declarat joi unul dintre înalţii săi responsabili.

"Desigur... este important să se blocheze accesul SI la internet", a explicat Thomas Atkin, subsecretar la Apărare pentru securitatea naţională, într-o audiere în Congresul SUA, scrie AFP.

"Dar noi trebuie să respectăm de asemenea drepturile şi privilegiile cetăţenilor de a avea acces la internet... Este un echilibru delicat, chiar şi la Raqa sau Mosul", cele două, centre majore de decizie ale SI în Siria şi Irak, a spus el.

Atkin a răspuns la o întrebare a reprezentantei republicane de Arizona Martha McSally, care nu a înţeles de ce internetul "nu se taie la Raqa" unde jihadiştii "conduc operaţiuni vizându-i în particular pe americani şi modul nostru de viaţă".

Atkin şi doi generali americani au examinat cu o comisie a Congresului progresele Cybercom, o nouă forţă de soldaţi specializaţi în războiul informatic şi reţele.

Creată în 2010, această forţă a cunoscut botezul de foc împotriva grupării Statul Islamic, aminteşte France Presse, citat de Agerpres.

Capabilităţile sale sunt ţinute secrete, dar responsabili ai Pentagonului au explicat că este vorba de a plasa SI într-o "izolare virtuală", prin tăierea sau interceptarea comunicaţiilor pe internet.

Potrivit lui Atkin, Pentagonul este acum gata să facă din Cybercom un comandament operaţional capabil să conducă propriile operaţiuni în numele guvernului. Un semn că reţelele globale şi computerele sunt acum considerate de strategii americani ca un câmp de luptă.

Potrivit New York Times, soldaţii cibernetici ai Pentagonului au fost capabili să plaseze "implanturi" în reţelele SI pentru a monitoriza comunicaţiile jihadiştilor.

În unele cazuri, ei au putut chiar să imite sau să modifice mesaje ale comandanţilor, pentru a-i direcţiona pe combatanţi spre locuri care sunt apoi bombardate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite