PentagonLeaks. O veterană a Marinei SUA, implicată în răspândirea propagandei ruse

0
Publicat:

Unul dintre cei mai prolifici propagandiști de peste Atlantic ai Rusiei lui Putin este un fost subofițer al Marinei SUA care locuiește într-un orășel din statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un fost subofițer al Marinei SUA se află în spatele unor conturi care răspândesc informații false și propaganda Kremlinului despre războiul din Ucraina, relatează Business Insider.

Informația este redată și de The Wall Street Journal, care a investigat o pistă în acest sens apărută pe rețelele de socializare și a reușit să confirme identitatea subofițerului. Pista a fost evocată inițial de Nafo, un grup de activiști pro-ucraineni.

Numele subofițerului este Sarah Bils, o femeie în vârstă de 37 de ani care locuiește în Oak Harbor, statul Washington. Bils a lucrat pentru Marina SUA până în noiembrie 2022, servind la baza navală de pe Insula Whidbey.

Ea operează în mediul virtual sub pseudonimul „Donbass Devushka” („Fata din Donbass”), unde laudă adesea brutalitatea mercenarilor Wagner și sărbătorește uneori moartea soldaților ucraineni.

Contactată de The Wall Street Journal, Bils a recunoscut că administrează contul „Donbass Devushka” și că este ajutată de 15 persoane în eforturile sale de răspândire a dezinformării rusești.

Ea își desfășoară activitatea pe YouTube, Twitter, Telegram și Spotify, unde pretinde că este din Europa de Est. Pe Telegram, fosta angajată a Marinei SUA recunoaște că duce un „război informațional în stil rusesc”, o activitate ăn care s-a angajat în februarie 2022.

Însă contul „Donbass Devushka” a intrat în atenția presei de peste Atlantic abia recent, în urma distribuirii a zeci de documente aparținând Pentagonului despre războiul din Ucraina. Un tânăr în vârstă de 21 de ani angajat al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts a fost arestat pentru scurgerea acestor documente.

Sarah Bils, care a avut acces la informații secrete ca subofițer în Marina USA, a declarat pentru The Wall Street Journal că nu a fost implicată în scurgerea documentelor de la Pentagon.

The Wall Street Journal menționează că unele dintre documentele distribuite de conturile administrate de Bils erau modificate în așa fel încât să corespundă dezinformării rusești, dar femeia neagă că ea sau echipa sa ar fi șters unele informații.

„Cunosc, evident, gravitatea materialelor stric secrete”, a spus ea.

Documentele nu mai sunt disponibile pe „Donbass Devushka”, dar  administratorii acestui cont au emis teoria precum că PentagonLeaks a fost lansat intenționat de oficiali americani din domeniul serviciilor secrete, iar tânărul acuzat de scurgere, Jack Teixeira, le-a îndeplinit planul fără să fi știut.

Contactată pentru a comenta cazul Sarah Bils, Marina SUA nu a răspuns până la publicarea materialului.

Teixeira a fost arestat joi după-amiază la reședința familiei sale, în Dighton, Massachusetts. Presa americană a dezvăluit cel puțin 50 de documente scurse de la Pengtaon, dar numărul acestora ar putea fi mult mai mare. Acuzatul deținea o autorizație Top Secret în baza postului său de specialist de informații al Gărzii Naționale Aeriene. El ar fi început să posteze online documente clasificate în jurul lunii decembrie 2022, potrivit unei declarații depuse de anchetatori.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite