Obama călătoreşte prin ţară, pentru a experimenta viaţa oamenilor de rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama va începe un turneu prin ţară, pentru a înţelege cum trăiesc americanii de rând, dar şi pentru a-şi creşte cota de popularitate afectată serios de măsurile întreprinse în ultimul an.

De asemenea, SUA va organiza alegeri legislative în toamnă şi, potrivit sondajelor, republicanii au toate şansele să obţină majoritatea în Senat, ceea ce ar îngreuna ultimii doi ani din administraţia Obama.

Obama îşi va începe joi turneul în statul Minneapolis, unde se va întâlni cu susţinători ai săi, dar şi cu persoane care l-au criticat. Rebekah Erler, o contabilă care are doi copii, va lua prânzul alături de preşedintele american, după ce i-a scris acestuia în ianuarie despre cât de mult o afectează problemele economice ale ţării.

„Ducem o viaţă foarte modestă. Ne facem calcule, folosim cupoane de cumpărături, mergem la mai multe magazine ca să găsim cele mai ieftine produse“, a declarat femeia într-un interviu acordat televiziunii americane CBS.

Vineri, preşedintele Obama va ţine un discurs despre starea economiei Statelor Unite, tot în statul Minneapolis.

Potrivit unui sondaj recent, doar 41% dintre americanii susţin politicile adoptate de administraţia de la Casa Albă, în scădere faţă de anul trecut. Îngrijorarea cea mai mare a oamenilor este legată de starea economiei şi de modul în care Obama a decis să gestioneze criza din Irak.

„Preşedintele încearcă să le demonstreze oamenilor că nu a pierdut contactul cu publicul american şi în special cu cei care l-au susţinut, deşi sondajele arată exact opusul“, a declarat Peter LaMotte, vicepreşedintele unei importante firme de consultanţă din SUA.

„Este foarte puţin probabil ca acestă campanie, de tip electoral, să schimbe prea mult cifrele din sondaje“, a mai spus LaMotte, potrivit Reuters.

De la începutul anului, Barack Obama a promovat constant acţiuni considerate populiste, precum creşterea salariului minim şi reforma sistemului medical.

Obama şi-a bazat atât prima campanie, cât şi cea din 2012, pe apropierea faţă de popor, fiind foarte simpatizat în rândul clasei de mijloc, a vedetelor americane şi cel mai important, în rândul claselor vulnerabile, inclusiv a imigranţilor. Există desigur şi un pericol în încercarea de a părea „unul dintre oamenii simpli“. I s-a întâmplat recent fostului secretar american de stat, Hillary Clinton, care îşi pregăteşte candidatura la alegerile prezidenţiale din 2016. Hillary a declarat ea şi soţul ei au rămas „lefteri“ după ce au plecat de la Casa Albă în 2000. Remarca a fost speculată îndelund de republicani, care au catalogat-o drept ipocrizie de campanie.

Turneul lui Obama este privit cu mult scepticism de adversarii săi politici, însă unii senatori cred că ar putea fi o ocazie bună să afle opiniile oamenilor despre viaţa în SUA şi schimbările din ultimii ani. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite