Momentul în care lunetiștii din Secret Service îl neutralizează pe atacatorul care a tras asupra lui Donald Trump VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momentul în care lunetiștii Secret Service l-au împușcat pe atacatorul care a tras sâmbătă asupra fostului președinte american Donald Trump, la un miting de campanie în Pennsylvania, a fost filmat de susținătorii săi îngroziți din mulțime, relatează Daily Mail.

Lunetiștii care l-au neutralizat pe atacatorul lui Trump înainte de eveniment FOTO EPA-EFE
Lunetiștii care l-au neutralizat pe atacatorul lui Trump înainte de eveniment FOTO EPA-EFE

În spatele podiumului lui Trump, au putut fi văzuți doi lunetiști pe acoperișul unei clădiri de deasupra perimetrului mitingului în orașul Butler, Pennsylvania.

Aproape în aceeași fracțiune de secundă în care Trump își duce mâna la urechea dreaptă, după ce a fost atins de un glonț, se poate vedea cum una dintre armele automate ale lunetiștilor Secret Service intră în acțiune.

Aceștia l-au neutralizat pe atacator, care se afla pe acoperișul unei clădiri la doar circa 150 de metri de pupitrul în aer liber de unde Donald Trump vorbea doar de câteva minute.

Trump a fost apoi scos de urgență de pe scenă de agenți Secret Service, care au făcut scut în jurul lui, însă nu înainte de a-și ridica pumnul și de a striga mulțimii „luptă, luptă, luptă”.

Martorii au descris că l-au văzut pe bărbatul înarmat cu o pușcă urcând pe acoperișul unei clădiri, în afara perimetrului în aer liber unde se ținea evenimentul. Forțele de ordine au recuperat ulterior de acolo o armă automată.

Suspectul a tras cel puțin opt focuri de armă într-un incident care a declanșat imediat apeluri pentru o anchetă privind un eșec de securității.

Un martor la tentativa de asasinat a dezvăluit că i-a avertizat pe agenții Secret Service cu privire la un bărbat înarmat cu pușcă pe un acoperiș din apropiere, cu câteva minute înainte ca acesta să deschidă focul.

Locația atacatorului relativ la cea a lui Trump FOTO via Daily Mail
Locația atacatorului relativ la cea a lui Trump FOTO via Daily Mail

Martorul, numit doar Greg, a declarat pentru BBC că l-a văzut pe presupusul atacator cățărându-se pe acoperiș și s-a declarat uimit de faptul că agenții nu au intervenit imediat..

„Mă gândeam: De ce mai vorbește Trump, de ce nu l-au dat jos de pe scenă", a spus el, adăugând că aproape imediat s-au auzit cinci focuri de armă, urmate de împușcarea atacatorului.

Atacatorul a tras de la distanță de 150 de metri 

Fostul președinte Donald Trump se afla la aproximativ 120-150 de metri de presupusul atacator în momentul împușcăturilor la mitingul său din Butler, Pennsylvania, potrivit analizei CNN a pozițiilor lor geolocalizate.

Evenimentul a avut loc Butler Farm Show Grounds sâmbătă după-amiază.

Un spectator a murit pe loc și alți doi se află în stare critică.

Atacatorul a tras de la între 120 și 150 metri distanță FOTO Amy O'Kruk și Renée Rigdon/CNN
Atacatorul a tras de la între 120 și 150 metri distanță FOTO Amy O'Kruk și Renée Rigdon/CNN

Trump a fost rănit la ureche în incidentul pe care FBI îl consideră o tentativă de asasinat.

Trump a fost dus la spital pentru observație, dar la scurt timp a publicat o declarație în care a descris momentul în care a simțit „glonțul străpungându-i pielea”.

„Am fost atins de un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Mi-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă pentru că am auzit un șuierat, împușcături și am simțit imediat glonțul sfâșiindu-mi pielea. Am suferit o sângerare abundentă, așa că mi-am dat seama ce se întâmplă”, a scris fostul președinte pe rețeaua sa Truth Social, care le-a mulțumit agenților de pază pentru intervenția rapidă și a transmis condoleanțe familiei susținătorului ucis.

Martorii descriu scene haotice

Participanții la miting și autoritățile locale au descris o scenă haotică în timp ce au răsunat focuri de armă și Trump a fost scos de urgență de pe scenă, cu sânge curgându-i pe obraz.

„Este haos. Mi s-a spus că este haos", a declarat pentru CNN Richard A. Goldinger, procurorul districtului Butler. „Este o adevărată nebunie acum”, a relatat el.

Într-un interviu acordat CBS News, un bărbat care s-a identificat ca medic de urgențe a declarat că a auzit focuri de armă, pe care inițial le-a luat drept artificii.

Apoi, cineva a strigat: „A fost împușcat! A fost împușcat!"

Trump a fost văzut ducându-și mâna în partea dreaptă a capului și apoi lăsându-se în jos și adăpostindu-se după podium înainte ca agenții Secret Service să formeze un scut în jurul lui și să-l escorteze la o limuzină blindată imediat ce au avut unda verde că atacatorul a fost doborât. 

„Tipul s-a rotit și era prins între bănci. Fusese împușcat în cap...”, a declarat medicul, care a adăugat:. „I-am făcut resuscitare, am făcut și compresii toracice și l-am ajutat să respire”.

Un candidat la Senat în statul Pennsylvania, Dave McCormick, aflat în primul rând la mitingul din Butler, un oraș aflat la aproximativ 35 de mile de Pittsburgh, a relatat pentru Politico că cineva din spatele său a fost împușcat.

Un martor a declarat pentru un reporter BBC că se afla pe un câmp adiacent când a observat un bărbat cu o pușcă „urcând” pe acoperișul unei clădiri din apropiere. Martorul a spus că suspectul a zăbovit acolo cel puțin trei sau patru minute înainte de a deschide focul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite