Kamala Harris își va anunța partenerul de cursă pentru alegerile prezidenţiale

0
Publicat:

Kamala Harris va anunța luni numele celui care îi va deveni vicepreşedinte. Reprezentanta Partidului Democrat l-a egalat pe Donald Trump în intențiile de vot, perturbând semnificativ cursa pentru Casa Albă și provocând o surpriză majoră fostului președinte, potrivit unui sondaj publicat duminică, informează AFP.

Kamala Harris l-a ajuns pe Donald Trump în sondaje
Kamala Harris campanie electorală în Milwaukee, Wisconsin FOTO EPA EFE

Conform unui sondaj CBS recent, 50% dintre alegători spun că ar vota pentru Kamala Harris, în comparație cu 49% pentru Donald Trump. Deși diferența este mică și în marja de eroare, este o performanță pe care actualul președinte al SUA, Joe Biden, nu a reușit-o niciodată.  

Un moment crucial va fi desemnarea candidatului pentru funcția de vicepreședinte, în cazul în care Harris va câștiga. Anunțul trebuie făcut până marți.

Deși selecția unui vicepreședinte este de obicei un proces îndelungat, Harris trebuie să ia o decizie rapidă. Observatorii sugerează că ar trebui să opteze pentru un bărbat alb, pentru a-și lărgi baza de susținători și a compensa anumite puncte slabe din campania sa.

Conform presei americane, duminică, Kamala Harris se întâlnește la Washington cu trei posibili candidați pentru funcția de vicepreședinte: Mark Kelly, senator din Arizona; Josh Shapiro, guvernator al Pennsylvania; și Tim Walz, guvernator al Minnesota, mai puțin cunoscut.

Printre numele menționate se numără și Andy Beshear, guvernatorul Kentucky-ului, și Pete Buttigieg, actualul ministru al transporturilor. Analistul politic Amy Walter a subliniat că această alegere va trebui „să ajute la o defini”.  

Donald Trump l-a ales pe J.D. Vance, un senator de 40 de ani, ca partener de cursă. Totuși, Vance a fost constant în centrul controverselor și, până acum, s-a dovedit mai mult un obstacol pentru Trump decât un avantaj.

Pentru a contracara avansul obținut de Kamala Harris în ultimele două săptămâni, Donald Trump a intensificat atacurile la adresa rivalului său, criticându-i originile și abilitățile mentale. Intrarea în cursă a lui Harris, care a preluat rolul de candidat al democraților după retragerea neașteptată a lui Joe Biden, a reconfigurat complet competiția și a redus semnificativ avantajul lui Trump.

Harris beneficiază de un sprijin crescut din partea femeilor și a alegătorilor de culoare, care sunt acum mai determinați să participe la vot comparativ cu luna iulie, potrivit Agerpres. Pentru Kamala Harris, provocarea va fi să mențină această tendință favorabilă până la alegerile din 5 noiembrie.

Turneu în șapte state cheie

Echipa de campanie a lui Kamala Harris a anunțat că, începând de marți, va începe un turneu în șapte state-cheie pentru a consolida sprijinul înainte de alegeri. Fostă procuror și ex-senatoare din California, Harris a obținut deja susținerea a mai mult de jumătate dintre delegații democrați, iar învestirea oficială va avea loc la convenția partidului din Chicago, în august.

Luni, Kamala Harris va accepta oficial nominalizarea Partidului Democrat, după ce votul online al delegaților se va încheia. Nominalizarea ei a fost confirmată încă de vineri, când Partidul Democrat a anunțat că a strâns deja mai mult de jumătate din voturi.

Vom câştiga aceste alegeri”, a declarat ea după anunţ, rezumând miza votului din noiembrie la o singură întrebare: „În ce fel de ţară vrem să trăim? O ţară a libertăţii, a compasiunii şi a respectului pentru lege, sau o ţară a haosului, a fricii şi a urii?”.

În plus, campania sa a strâns 310 milioane de dolari în iulie, de peste două ori mai mult decât Donald Trump. Trump, care se confruntă cu o rivală mult mai tânără, a fost nevoit să-și ajusteze strategia.

Dacă va câștiga, Harris ar deveni prima femeie de culoare președinte al SUA. Sâmbătă seara, Trump a declarat că Harris „nu ar fi capabilă să se exprime” într-o eventuală dezbatere televizată.

În perioada următoare, Kamala Harris și partenerul ei vor vizita șase state-cheie, inclusiv Georgia, Arizona și Nevada, pentru a consolida sprijinul din rândul populației de culoare și hispanice, esențial pentru alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite