Jurnalistul Bob Woodward, în noua sa carte: Blinken şi Austin au încercat să-l convingă pe Biden să amâne retragerea din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Secretarii americani ai Apărării Lloyd Austin şi de Stat Antony Blinken au încercat, în martie, să-l convingă pe Joe Biden să prelungească prezenţa militară în Afganistan, însă liderul de la Casa Albă a refuzat, se dezvăluie într-o carte care urmează să apară marţea viitoare, relatează AFP.

Cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite era hotărât să pună capăt celui mai lung război din istoria ţării sale, iar secretarul de Stat a fost iniţial „de acord cu Biden asupra unei retrageri totale”, scriu jurnaliştii de la cotidianul american The Washington Post (WP) Bob Woodward şi Robert Costa în cartea lor „Peril”, potrivit unor noi fragmente, publicate de postul american CNN.

Însă, în urma unei reuniuni cu aliaţii din cadrul NATO, la Bruxelles, în martie, Antony Blinken şi-a schimbat recomandarea şi a propus o „prelungire a misiunii militarilor americani pentru o anumită vreme, pentru a vedea dacă acest lucru poate favoriza o soluţie politică” între beligeranţii afgani, scriu ei.

În mare, Blinken a pledat în favoarea „câştigării de timp pentru negocieri”.

Potrivit celor doi jurnalişti, Antony Blinken l-a sunat pe Joe Biden de la Bruxelles, pentru a-i spune că miniştrii din NATO cereau toţi ca retragerea americană să fie condiţionată de progrese în procesul de pace.

Unele state membre NATO nu şi-au ascuns rezerva faţă de retragerea totală decisă de către fostul preşedinte republican Donald Trump, confirmată până la urmă de către democratul Joe Biden.

Într-o audiere în Congres, Antony Blinken a declarat luni că i-a „transmis” preşedintelui ceea ce a „auzit” de la statele membre NATO, pentru ca acesta „să ia în considerare” în propria sa decizie.

„Fiecare şi-a prezentat punctul de vedere”, însă în final „toţi au susţinut în mod unanim ideea să plecăm împreună”, a precizat secretarul de Stat american.

Contactat miercuri de AFP, Departamentul de Stat s-a limitat să trimită la aceste declaraţii.

Tot în martie, Lloyd Austin a prezentat o nouă propunere, cu privire la o retragere treptată - în trei sau patru etape -, pentru a permite Washingtonului să exercite presiuni asupra negocierilor interafgane, dezvăluie jurnaliştii WP în această carte.

Însă Joe Biden a refuzat să-i urmeze recomandările, din dorinţa de a nu rămâne împotmolit în Afganistan.

La jumătatea lui aprilie, preşedintele democrat anunţa, astfel, că va hotărât retragerea tuturor forţelor americane din Afganistan până la marcarea a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 în Statele unite, comise de reţeaua al-Qaeda, implantată la acea vreme în Afganistan, în timpul regimului talibanilor.

Însă retragerea a devenit un scenariu catastrofal, iar înainte de plecarea ultimului militar american Guvernul afgan prooccidental s-a prăbuşit, iar talibanii s-au întors la putere la 20 de ani după ce au fost înlăturaţi de către o coaliţie militară condusă de către Statele Unite.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite