John Kerry a vizitat locul în care a ucis un om în Războiul din Vietnam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american în exerciţiu, John Kerry, a vizitat locul în care, în timpul Războiului din Vietnam, a fost prins într-o ambuscadă, în Delta Mecongului, şi a ucis un om, relatează BBC News.

Fostul locotenent din cadrul Marinei s-a întâlnit cu un fost membru al Frontului pentru Eliberarea Vietnamului de Sud (Viet Cong), pe nume Vo Ban Tam, împreună cu care şi-a amintit de atacul din 1969, notează News.ro. 

Cei doi foşti inamici şi-au strâns mâinile, iar Kerry i-a spus lui Tam că este bucuros că sunt amândoi în viaţă.

Vo Ban Tam, în vârstă de 70 de ani, în prezent crescător de creveţi, a vorbit despre atacul de atunci, declanşat după observarea unei ambarcaţiuni americane de patrulare.

Unitatea din cadrul Viet Cong avea un lansator de obuze şi a deschis focul asupra luptătorilor americani pentru a-i aduce în bătaia lansatorului.

Însă Kerry, într-un gest de curaj, a sărit pe mal pentru a-i urmări pe atacatori şi l-a împuşcat mortal pe operatorul lansatorului.

Tam i-a spus actualului secretar de Stat că îl cunoştea pe bărbatul pe care acesta din urmă l-a împuşcat şi ucis. Numele său era Ba Thanh şi avea 24 de ani.

„Era un soldat bun“, i-a spus el lui Kerry, cu care a stat de vorbă cu ajutorul unui interpret.

Secretarul de Stat nu a ştiut până acum numele sau vârsta bărbatului pe care l-a ucis.

Lui Kerry, în vârstă de 26 de ani la acea vreme, i s-a atribuit meritul că şi-a salvat astfel echipa şi a fost decorat cu Steaua de Argint pentru curaj.

Însă, când a candidat, fără succes, la preşedinţie în 2004, Kerry a fost criticat pentru că ar fi împuşcat un adolescent.

O întoarcere „stranie“

Un asistent al lui Kerry a declarat pentru „The Washington Post“ că fostul militar a căutat pe Google Maps locul ambuscadei.

El s-a trezit joi noaptea, din cauza decalajului fusului orar, în hotelul din Hanoi în care era cazat, şi l-a sunat pe un fost membru al echipei sale. Kerry a afirmat că revenirea la faţa locului este stranie şi un pic suprarealistă.

Secretarul de Stat a vizitat Vietnamul în prima etapă a turneului pe care-l efectuează în străinătate, înainte ca administraţia Trump să preia puterea săptămâna viitoare.

Aceasta este cea de-a patra vizită pe care a efectuat-o în această ţară în calitate de şef al diplomaţiei americane.

În cadrul administraţiei Obama, veteranul de război şi-a arătat interesul faţă de o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Statele Unite şi Vietnam.

Kerry a primit şi alte distincţii pentru faptele sale în Vietnam, inclusiv cu trei decoraţii Purple Heart, după ce a fost rănit în luptă, însă a devenit un important activist împotriva războiului când s-a întors în Statele Unite în 1969.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite