INTERVIU ÎN PREMIERĂ Grijile personale ale lui George W. Bush la 11 septembrie: "Este Laura ok? Sunt fetele noastre ok?" - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul de televiziune National Geographic a difuzat luni un interviu exclusiv cu fostul preşedinte american George W. Bush în care acesta vorbeşte în premieră despre evenimentele din 11 septembrie 2001, când au avut loc atacurile asupra Turnurilor Gemene din New York şi asupra Pentagonului.

În interviu, George W. Bush povesteşte că prima reacţie pe care a simţit-o a fost de furie. "Cine naiba să ne facă asta?", s-a întrebat revoltat Bush în momentul în care a fost informat de Andrew Card, secretarul care se ocupa atunci cu transportul, că "America este atacată!".

Bush se afla în Florida la o şcoală şi tocmai participa la o lecţie când a fost informat că cele două Turnuri Gemene din New York au fost atacate.

Fostul preşedinte rememorează presiunea de atunci, când jurnaliştii prezenţi în şcoală au aflat de eveniment, iar toţi ochii erau îndreptaţi asupra lui.

A continuat însă să asculte lecţia. "Am vrut să-i apăr pe copii, să-mi păstrez calmul", afirmă el. Ulterior a ţinut o scurtă conferinţă de presă în faţa părinţilor în care i-a anunţat că "America este atacată". Nu a avut timp să termine pentru că a fost luat pe sus de Serviciile Secrete care l-au dus către Air Force One pentru a fi în siguranţă.

Bush vorbeşte în interviu şi despre grijile personale. "Este soţia mea în regulă? Este Laura ok? Sunt fetele noastre ok?" au fost întrebările care îl măcinau pe George Bush în timp ce se îndrepta spre aeronava prezidenţială. S-a liniştit după ce a aflat că au fost duse într-un loc sigur.

În intreviul realizat de documentaristul Peter Schnall, Bush a vorbit şi despre primele decizii luate atunci, respectiv ordinul dat armatei de a doborî avioanele comerciale care nu răspund cererilor Administraţiei Federale de Aviaţie de a ateriza cât mai repede posibil. "Am hotărât că asta e soluţia ideală de a proteja ţara", afirmă el despre acest ordin. Ulterior au intervenit temerile dacă nu cumva ordinul era responsabil de prăbuşirea zborului 93 al United Airlines în apropiere de Shanksville, Pennsylvania.

Fostul preşedinte a mai povestit cum nu a dormit în noaptea de 11 spre 12 septembrie de teamă să nu fie atacată şi Casa Albă.

"Până pe 11 septembrie 2001, m-am concentrat mai mult pe problemele interne. Nu am vrut niciodată să conduc SUA într-un război", afirmă el. precizând că nu regretă deciziile luate, şi anume începerea războiului în Afganistan patru zile mai târziu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite