INFOGRAFIE Coşmarul verii la Secret Service: Familia Obama, într-un turneu de 100 de milioane de dolari prin Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de agenţi secreţi şi zeci de vehicule de securitate au grijă ca vizita Primei Familii a Americii în Africa să se desfăşoare fără probleme.

Preşedintele american a început miercuri un turneu de o săptămână în Africa, un continent care reprezintă o piaţă tot mai atractivă pentru investitorii americani, unde va vizita trei democraţii stabile – Senegal, Africa de Sud şi Tanzania. Mult aşteptata şi aspru criticata vizită pe continentul african ar putea fi umbrită de starea de sănătate tot mai şubredă a fostului lider sud-african Nelson Mandela, al cărui sfârşit pare iminent.

Estimată la 100 de milioane de dolari, prima vizită în Africa sub-sahariană a lui Obama în calitate de preşedinte n-a fost tocmai bine primită de contribuabili. În urmă cu o saptămână, Administraţia a decis să renunţe la un safari la care ar fi trebuit să participe Barack şi Michelle Obama în Tanzania, fiindcă „ar fi necesitat echiparea comandourilor care asigură protecţia preşedintelui cu puşti de lunetă şi de mare calibru”. Totuşi, turneul african al lui Obama este costisitor, având în vedere că au fost mobilizaţi sute de agenţi secreţi, mai multe vehicule şi avioane, pentru protecţia celui mai puternic om din lume.

Turneul, început în Senegal, va continua cu Africa de Sud, unde Obama ajunge astă-seară, şi Tanzania. Preşedintele american a evitat să viziteze Kenya, cea mai populată ţară africană şi locul de obârşie al tatălui său, fiindcă noul preşedinte este acuzat de crime împotriva umanităţii de Curtea Penală Internaţională. Pe agenda liderului american figurează programele de tineret, iniţiativele în domeniul energiei, noi acorduri comerciale şi promovarea dezvoltării democraţiei în Africa. Printre principalele acorduri care se vor discuta în turneul african al lui Obama se află un nou port în localitatea Bagamoyo şi finanţarea unei conducte de gaz, în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Analiştii spun că vizita preşedintelui Obama în Africa vine puţin cam târziu, având în vedere că noul preşedinte chinez, Xi Jinping, a ales continentul pentru prima sa vizită în străinătate. China realizează anual schimburi comerciale cu Africa în valoare de 200 de miliarde de dolari, dublu faţă de SUA.

Când SUA au ales primul preşedinte de culoare, africanii s-au bucurat, numind instituţiile de învăţământ, magazine şi frizerii după Barack Obama. Însă, prins între două războaie şi o criză economică, preşedintele american i-a dezamăgit pe africani.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite