În SUA, clădirile de birouri au început să se transforme în blocuri de apartamente

0
Publicat:

Pe măsură ce prețurile imobiliare în creștere au remodelat proprietățile rezidențiale din întreaga țară, peisajul comercial a trecut și el printr-o schimbare drastică, în special în New York City, confom unui reportaj mai amplu realizat de abs.news.

Imagine generică, de sus, cu zgârie norii din New York
New York. Foto: Arhiva Adevărul

Odată aglomerat cu zgârie-nori de sticlă plini cu etaje de cuburi pentru instituții financiare de prestigiu, start-up-uri tech și alte companii din Fortune 500, districtul financiar al orașului își reevaluează acum imaginea pentru a fi mai primitor pentru rezidenți, pe măsură ce munca hibridă și o schimbare în preferințele imobiliare comerciale au lăsat multe proprietăți goale.

Această scenă devine tot mai obișnuită și în alte zone metropolitane, cum ar fi San Francisco, Washington D.C. și Chicago, nu doar din cauza schimbărilor în peisajul muncii, ci și din cauza tendințelor recente în imobiliarele comerciale care determină proprietarii de spații comerciale să-și reconsidere proprietățile.

Aceasta a dus la o soluție pe care unii experți spun că va deveni tot mai frecventă în întreaga țară: transformarea acestor spații de birouri în apartamente rezidențiale.

Pentru unele orașe, aceasta nu este o fenomen nou

În urma atacurilor de la 11 septembrie, New York a început să remodeleze mai multe proprietăți în districtul financiar, pe care agenții imobiliari l-au rebranduit ca "FiDi" pentru a atrage noi rezidenți. Dar experții spun că există o presiune mai mare încă de la sfârșitul pandemiei.

John Cetra, un arhitect cunoscut din New York, lucrează în prezent la un plan de transformare a clădirii de la 55 Broad St., care odinioară a fost sediul Goldman Sachs, în aproape 600 de apartamente la preț de piață, în cadrul unui acord de dezvoltare de 172 de milioane de dolari aprobat în iulie.

În apropiere, el transformă și o clădire de birouri care odinioară găzduia J.P. Morgan Chase într-un bloc cu 1.300 de apartamente.

"Ceea ce vedem acum este o accelerare a transformării acestor clădiri din anii '50, '60 și '70", a declarat Cetra pentru "Start Here" în timpul unei vizite a șantierului de construcție.

Cu toate că experții afirmă că randamentul investițiilor pentru clădirile transformate este mai mare în comparație cu o clădire de birouri goală, există totuși o problemă majoră de cost care se repercutează asupra chiriașilor.

Datorită naturii costisitoare a lucrărilor de conversie, multe dintre apartamente sunt listate ca unități de lux

În același timp, cartierele care au fost supuse conversiilor comerciale în rezidențiale s-au adaptat, de asemenea. Districtul financiar din New York, de exemplu, a cunoscut o creștere a restaurantelor, magazinelor, locurilor de evenimente și altor afaceri care se adresează acum noii populații.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite