Hackerul Guccifer se îndoieşte că ruşii au lansat atacuri cibernetice în încercarea de a manipula procesul electoral din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hackerul Marcel Lehel Lazăr şi-a exprimat îndoiala într-un interviu exclusiv pentru Fox News cu privire la acuzaţiile aduse de administraţia Obama împotriva hackerilor ruşi coordonaţi de Moscova.

Declaraţiile lui Guccifer au venit după ce preşedintele Barack Obama a anunţat că hackerii ruşi guvernamentali au lansat atacuri cibernetice în timpul campaniei prezidenţiale într-o încercare de a întoarce balanţa electorală spre Donald Trump.

Hackerul român susţine că acuzaţiile lansate de Washington încearcă să creeze impresia ”unui fals război cibernetic” lansat de Moscova.

”Americanii sunt înnebuniţi de orice chestie rusească şi de ideea că ruşii invadează Statele Unite. Este o nebunie... este acea isterie pe care o ştii”, a declarat Marcel Lazăr Lehel (44 de ani), care îşi execută sentinţa într-o închisoare din  România, după ce a primit o condamnare de patru ani şi patru luni de închisoare din partea unei instanţe din Virginia.

În 2019, Lehel îşi va ispăşi întreaga sentinţă de şapte de închisoare primită de la Tribunalul din Bucureşti, iar apoi va fi extrădat în Statele Unite pentru a executa sentinţa de patru ani şi patru luni de închisoare primită de la magistraţii din Virginia.

Acesta este văzut, mai degrabă, drept un hacker motivat de deziluzie şi multe frustrări personale, care a dezvoltat o adevărată obsesie pentru personalităţile politice din Statele Unite şi România. 

Anterior, Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”.

”Compromiterea serverului lui Hillary Clinton a fost o operaţiune extrem de uşoară pentru mine, de fapt era o treabă uşoară pentru oricine ar fi încercat”, a declarat hackerul român.

Însă, directorul FBI a dezminţit în iulie 2016 faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei Hillary Clinton.

Procurorii americani susţin că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal. 

Marcel Lazăr Lehel a sugerat în interviu, care a avut loc cu două săptămâni înainte de decizia preşedintelui american de a expulza 35 de diplomaţi ruşi, că vor exista o serie de ”acuzaţii şi anchete lansate împotriva unor cetăţeni ruşi”.

De asemenea, hackerul român a precizat că este frustrat de faptul că agenţii FBI păstrează în continuare ”70 sau poate 100 de GB” de documente care trebuiau predate potrivit unei înţelegeri cu Departamentul de Justiţie.

Guccifer susţine că aceste documente ar demostra că a reuşit să spargă serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton. Însă, FBI a refuzat până în acest moment să verifice cei 70-100 GB, care ar reprezenta echivalentul a 1,5 milioane de pagini. 

Hackerul român povesteşte că îşi pierde ziua urmărind ştirile la televizorul dintr-o celulă, pe care o împarte cu alţi patru deţinuţi.

Preşedintele Barack Obama a impus la finele anului trecut sancţiuni împotriva a şase cetăţeni şi a cinci entităţi ruse, inclusiv două agenţii de informaţii ale Kremlinului. Aceste sancţiuni vizează îngheţarea activelor financiare deţinute pe teritoriul Statelor Unite, ca reacţie la atacurile cibernetice orchestrate în timpul campaniei electorale de către Moscova.

De asemenea, alţi 35 de diplomaţi ruşi au primit ordin de expulzare din partea Washingtonului şi au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi SUA. Aceste expulzări reprezintă o replică faţă de campania de intimidare şi hărţuire a diplomaţilor americani din Rusia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite