Fenomen îngrijorător în Statele Unite. Peste 40 de cutremure au avut loc, în ultimele 24 de ore, în nord-vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Peste 40 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 3,5 şi 5,8 grade, s-au produs în largul coastei Oregonului marţi, atrăgând atenţia şi îngrijorarea locuitorilor din regiune, relatează CNN.

Seria de cutremure, care a început marţi dimineaţa şi a continuat până miercuri, a fost localizată la o distanţă între 200 şi 250 de mile vest de oraşul de coastă Newport, statul Oregon. Seismele au avut loc suficient de departe pentru a fi în mare parte nedetectate pe uscat, dar, având în vedere istoricul seismic al zonei, creează nelinişte.

Linia de falie responsabilă pentru cutremure este Zona de fractură Blanco. Potrivit unei analize realizate de Universitatea de Stat din Oregon, aceasta este mai activă decât faimoasa falie San Andreas din California, producând peste 1.500 de cutremure cu magnitudinea de peste 4,0 începând cu anii 1970. Deşi aceasta este una dintre cele mai active zone din America de Nord, ea produce rareori cutremure distructive.

„Dacă m-aţi fi întrebat ieri care ar fi locul de pe Pământ care ar putea produce o serie de cutremure cu magnitudinea de peste 5,0 într-o singură zi, acesta (n.r. falia Blanco din Oregon) ar fi fost în fruntea listei mele", a declarat pentru CNN directorul Reţelei seismice Pacific Northwest de la Universitatea din Washington, Harold Tobin.

Falia se află la aproximativ 275 de mile vest de coasta Oregonului şi la aproximativ 200 de mile vest de zona de subducţie Cascadia, unde au avut loc, din punct de vedere istoric, cele mai mari şi mai distructive cutremure din nord-vestul Statelor Unite.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite