De ce au fost legaţi şi hrăniţi forţat deţinuţii de la Guantánamo. Mărturii de la proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scaunul folosit pentru hrănirea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei de la Guantanamo FOTO AP
Scaunul folosit pentru hrănirea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei de la Guantanamo FOTO AP

Trei zile de argumente legale s-au încheiat ieri, miercuri 8 octombrie, în cadrul primului proces privind practica Statelor Unite ale Americii de a hrăni cu forţa deţinuţii aflaţi în greva foamei la Guantánamo Bay, anunţă „The Guardian“.

Avocatul apărării a declarat la tribunal că imobilizarea de scaune cu cinci legături a prizonierilor, care făceau greva foamei în închisoarea Guantanamo, era necesară deoarece aceştia „aruncau cu fecale şi cu vomă“ şi se puteau folosi de tuburile de hrănire ca de nişte bice.

Deşi cele mai multe declaraţii din cadrul procesului au fost făcute publice, împotriva dorinţei Departamentului de Justiţie care a avertizat că s-ar putea compromite siguranţa naţională, judecătoarea Gladys Kessler a închis uşile curţii ieri după-amiază pentru a viziona şi a discuta înregistrări clasificate care arătau scoaterea din celulă şi hrănirea forţată a deţinutului sirian Abu Wa’el Dhiab.

Săptămâna trecută, judecătoarea a ordonat ca înregistrările să fie declasificate şi date publicităţii. Dar, este neclar când vor fi făcute publice înregistrările cu hrănirea forţată, pentru că judecătoarea nu a ordonat un timp limită, potrivit „The Guardian“.

Hrănirea forţată este considerată o tortură de către deţinut

Dhiab, care şi-a petrecut mare parte din cei 12 ani la Guantánamo în greva foamei pentru a protesta împotriva reţinerii sale fără a fi acuzat, îşi doreşte ca judecătoarea Kessler să-i împiedice pe gardieni să scoată şi să reintroducă tuburile de hrănire forţată, un proces pe care el îl descrie ca fiind o tortură. 

Dhiab consideră că tratamentul este o tactică de pedepsire, pentru a-i face pe deţinuţi să renunţe la greva foamei. Anul trecut, deţinuţii care făceau greva foamei au atras atenţia lumii întregi prin metodele care se foloseau asupra lor. Din această cauză, oficialii au încetat să mai facă publice informaţii. Deţinutul sirian spune că îşi doreşte ca americanii să privească înregistrările cu hrănirea forţată.

Hrănirea forţată este „un proces sigur, necesar şi uman“

În apărarea Statelor Unite, avocaţii Departamentului de Justiţie s-au bazat pe declaraţii scrise ale unor medici neidentificaţi de la Guantánamo, dar şi pe cele ale unor comandaţi de operaţiune de acolo: colonelul John Bogdan şi David Heath. Ei au declarat că scoaterea cu forţa a deţinuţilor din celule şi hrănirea forţată sunt procese sigure, necesare şi umane. 

Niciunul dintre ofiţerii importanţi de la Guantánamo nu a fost chemat să depună mărturie, astfel nu a fost posibilă confruntarea lor şi de avocatul acuzării. Un avocat al Departamentului de Justiţie a spus s-a păstrat secretul identităţii personalului medical pentru a li se proteja intimitatea.

Hrănirea forţată a deţinutului Yasiin Bey (cunoscut şi ca Mos Def) - Atenţie! Filmul conţine imagini şocante

Potrivit avocaţilor apărării, în timpul grevelor foamei dinainte, oficialii abordau problema mai blând, lăsând tuburile de hrănire forţată în deţinuţi zile întregi şi permiţându-le deţinuţilor să comunice între ei în timp ce erau hrăniţi, fiind imobilizaţi cu doar două legături. O declaraţie a comandantului forţelor de la Guantánamo de la acea vreme, generalul Jay Hood, arăta că deţinuţii „abuzau verbal şi fizic“ personalul medical, lovind infirmierele şi „stropindu-le“ cu vomă sau excremente, sabotând astfel procesul de hrănire.

Tubul de hrănire forţată „poate fi folosit ca un bici“

„Un deţinut a tăiat cu dinţii tubul de hrănire în două, jumătate înghiţind-o. A necesitat o intervenţie endoscopică“, se arată într-o declaraţie a fostului comandant al spitalului din Guantánamo, Stephen Hooker.

Tub enteral pentru hranirea fortata a detinutilor de la Guantanamo FOTO AP

Tubul nazo-gastric folosit pentru hranirea forţată FOTO AP

La sfârşitul lunii decembrie, în 2005, psihiatrii legali şi alţi oficiali de la Biroul Federal al Închisorilor au vizitat Guantánamo şi au recomandat noi metode de protecţie. Astfel s-a ajuns la adoptarea imobilizării cu cinci legături şi îndepărtarea tubului nazo-gastric după fiecare hrănire, spun avocaţii Departamentului de Justiţie, citaţi de „The Guardian“.

Un ofiţer care a rămas anonim, dar care comandă personalul medical de la Guantánamo a declarat, în scris, că lungimea tubului necesară pentru a permite „hrănirea enterală“ timp de zile întregi poate fi folosită „ca un bici“, pentru sinucidere sau pentru ştrangularea altora. 

Prea slab pentru a riposta

Personalul medical, citaţi de Departamentul de Justiţie, au mărturisit că îndepărtarea şi reinserarea tubului de hrănire este făcută din cauza riscului de complicaţii medicale, care „este mai mare“ dacă tubul este lăsat înăuntru timp de mai multe zile. Acest lucru a fost contrazis de specialiştii medicali ai lui Dhiab.

Dhiab, care are puţin peste 1,80 metri şi cântăreşte aproximativ 70 de kilograme a fost descris ca fiind violent. Heath, succesorul lui Bogdan la comanda operaţiunilor privind deţinuţii, a declarat că Dhiab, din luna aprilie 2014, a lovit gardienii de trei ori cu braţul sau cu capul şi că de două ori a „împroşcat“ gardienii cu un cocteil din fecale şi vomă. 

Mai devreme în cadrul procesului, medicii care au depus mărturie în favoarea lui Dhiab l-au descris ca fiind prea slab pentru a putea reprezenta o ameninţare, mai ales cu braţul şi piciorul drept afectate de o misterioasă semi-paralizie despre care gardienii de la Guantánamo au spus că e falsă. Doi medici care l-au examinat pe Dhiab recent, au declarat că nu îşi doreşte să moară ca urmare a grevei foamei.

Judecătoarea Kessler va decide, probabil, peste câteva săptămâni. Ea a solicitat ca declaraţiile finale să fie depuse şi în scris, nu doar prezentate oral în faţa curţii, până pe 17 octombrie. 

E posibil ca Dhiab să nu rămână la Guantánamo pentru rezultatul procesului. El aşteaptă să fie transferat la un stabiliment din Uruguay, ca rezultat al unor negocieri diplomatice, conchide „The Guardian“.


Citeşte şi:

O judecătoare ordonă publicarea unor înregistrări cu proceduri de alimentare forţată la Guantanamo

O judecătoare federală de la Washington a ordonat vineri publicarea a 28 de înregistrări video clasificate care prezintă proceduri de alimentare forţată la Guantanamo, în pofida opunerii administraţiei Obama, relatează AFP.

Un fost deţinut la Guantanamo a scăpat de acuzaţii şi a fost eliberat după şapte luni de detenţie

Un fost deţinut la Guantanamo inculpat pentru "infracţiuni legate de terorism în Siria" a fost eliberat din închisoare, miercuri, după anularea a şapte capete de acuzare reţinute pe numele său de către justiţia britanică, relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite