Ciudatul dezvoltator de software John McAfee, arestat în Spania. Acuzat de evaziune fiscală, urmează să fie extrădat în SUA VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John McAfee  a fondat compania omonimă de software antivirus în anii ’80, dar s-a retras din ea în anii ’90
John McAfee  a fondat compania omonimă de software antivirus în anii ’80, dar s-a retras din ea în anii ’90

Dezvoltatorul de software de securitate cibernetică John McAfee a fost arestat în Spania şi urmează să fie extrădat în Statele Unite, fiind acuzat de evaziune fiscală şi de reclamă falsă la criptomonede. John McAfee are un istoric lung de probleme cu autorităţile americane şi în ultimii ani a locuit pe yahtul său în portul Havana, pentru a evita arestarea.

Atât Comisia pentru Bursă şi Titluri de Valoare (SEC), cât şi Departamentul de Justiţie din SUA au anunţat luni că au deschis dosare pe numele său.

Departamentul de Justiţie intenţionează să îl trimită în judecată pe John McAfee, în vârstă de 75 de ani, pentru evaziune fiscală şi nedeclararea intenţionată a veniturilor pentru perioada 2014-2018, în timp ce SEC îl acuză că a recomandat anumite criptomonede pe contul său de Twitter fără a dezvălui că era plătit cu milioane de dolari să facă asta.  Guvernul american spune că John McAfee a primit peste 23 de milioane de dolari în monede virtuale pentru promovarea unor astfel de valute, fără a declara acest lucru. Milionarul american ar fi evitat să plătească taxele aferente, conform acuzatorilor, scrie News.ro.

Acuzaţiile îl vizează strict pe John McAfee şi nu sunt legate în niciun fel de producătorul soluţiilor de securitate care-i poartă numele.

În total, McAfee este vizat de 10 capete de acuzare. 5 acuzaţii sunt pentru evaziune fiscală, fiecare având ca pedeapsă maximă 5 ani de închisoare. Celelalte 5 sunt pentru “eşecul intenţionat de a depune o declaraţie fiscală”, iar pedeapsa maximă în cazul fiecăreia este de 1 an de închisoare.

Conform procurorilor, McAfee ar fi promovat în mod fraudulos ICO-urile mai multor monede virtuale în perioada 2017 - 2018. În schimb, McAfee a primit 11,6 milioane de dolari în Bitcoin şi Etherium, plus alte 11,5 milioane de dolari suplimentare în aceleaşi monede.

ICO-urile au fost promovate de John McAfee pe Twitter, iar procurorii îl acuză pe acesta că a ascuns faptul că postările în cauză ar fi, în realitate, publicitate şi că este plătit pentru acest lucru.

Vizat de procurori este şi Jimmy Watson, bodyguard-ul lui John McAfee, pentru transferul şi conversia monedelor virtuale care constituiau plata pentru antreprenorul american.

John McAfee riscă mai mulţi ani de închisoare dacă va fi condamnat. Acuzaţiile legate de ilegalităţile fiscale datează din iunie, însă abia acum au fost făcute publice.

McAfee a fondat compania omonimă de software antivirus în anii ’80, dar s-a retras din ea în anii ’90.

McAfee spune că are 47 de copii 

În 2012, a ajuns în atenţia media din întreaga lume când a fost căutat de oamenii legii după moartea unui vecin al său din Belize.

După ce a scăpat fugind prin junglă, s-a întors în SUA şi s-a înregistrat candidat la alegerile prezidenţiale din 2016. În acest an, McAfee s-a înscris din nou în cursă, dar şi-a oprit campania în martie.

John McAfee are un istoric lung de probleme cu autorităţile americane şi în ultimii ani a locuit pe yahtul său în portul Havana, pentru a evita arestarea. Anul trecut, creatorul antivirusului McAfee a acordat un interviu la bordul yachtului în care a apreciat confidenţialitatea dată de monedele digitale.

El a mai spus că impozitul pe venit este ilegal şi şi-a anunţat intenţia să candideze, din Cuba, pentru nominalizarea sa pentru candidatura la preşedinţia SUA din partea Partidului Libertarian.

În interviu, controversatul expert în securitate cibernetică afirma că poate ajuta Cuba să evite sancţiunile americane prin crearea unei criptomonede.

”Ar fi uşor de ocolit emabrgoul guvernului american prin utilizarea unui sistem inteligent de monedă. Aşa că am făcut o ofertă oficială de a-i ajuta, gratuit...prin intermediul unui canal privat, pe Twitter”, a spus McAfee, în vârstă de 74 de ani.

Ţările sancţionate de SUA, cum sunt Iranul şi Venezuela, au analizat ideea de a folosi o monedă digitală în relaţiile comerciale, dar fără să facă ceva concret.

”Nu poţi doar să creezi o monedă şi să aştepţi să zboare. Trebuie să o bazezi pe o tehnologie blockchain adecvată, trebuie să o structurezi astfel încât să răspundă nevilor specifice ale unei ţări sau ale unei situaţii economice”, a spus McAfee. ”În lume există probabil mai puţin de 10 oameni care ştiu cum să facă asta. Iar eu sunt cu siguranţă unul dintre ei”, a mai afirmat acesta.

Din motive ideologice, McAfee, care a înfiinţat Partidul Libertarian, nu a mai plătit taxe de nouă ani şi a fost pus sub acuzare. Pentru a evita să fie judecat, McAfee a plecat din Statele Unite în Bahamas, iar apoi în Cuba.

McAfee are un trecut controversat. A fugit anterior din Belize, unde trăia de mai mulţi ani, după ce poliţia l-a căutat, în 2012, pentru a-l interoga în legătură cu moartea unui vecin. A cunoscut-o pe soţia lui atunci când aceasta l-a abordat ca prostituată, în timp ce el se ascundea de autorităţi, iar anul trecut a afirmat pe Twitter că este tatăl a 47 de copii.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite