CIA recunoaşte că are o serie de proiecte axate pe criptomonede

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Chiar dacă nu a inventat bictoinul, aşa cum susţin mulţi rostogolitori de teorii conspiraţioniste, CIA este interesată de dezlegarea iţelor în tranzacţiile obscure cu criptomonede, având mai multe proiecte în acest sens, recunoaşte directorul său.

Întrebat despre capacitatea Central Intelligence Agency (CIA) de a limita atacurile de tip „ransomware” purtate din străinătate, William Burns, directorul agenţiei, a declarat că predecesorul său „a pus în funcţiune un anumită număr de proiecte diferite axate pe criptomonede şi care încearcă să examineze consecinţele succesiunilor doi şi trei, precum şi să-i ajute pe colegii noştri din alte părţi ale guvernului american în a furniza informaţii solide despre ceea ce vedem”.

Un „ransomware” este un tip de program maliţios conceput pentru a se extinde într-un calculator sau într-o reţea până la primirea unei plăţi, adesea în bitcoin sau într-o altă criptomonedă. În acest an, atacuri de acest tip au dus la închiderea unui important oleoduct. În iunie, administraţia Biden a calificat atacurile de „ransomware” o „prioritate” şi a evocat necesitatea unui mecanism de supraveghere a criptomonedelor.

William Burns nu a precizat care dintre predecesorii săi a lansat proiectul de supraveghere a criptomonedelor. Ori CIA a avut cinci şefi în ultimii cinci ani. Cel mai probabil este vorba de David Cohen, director interimar între ianuarie şi martie. Cohen lucrat mulţi ani în cadrul Trezoreriei, supervizând Office of Foreign Assets Control şi Financial Crimes Enforcement Network, două instituţii care au alertat frecvent companiile să nu facă plăţi în urma atacurilor de tip „ransomware”. Aşadar, el este exact genul de om care ar permite CIA să culeagă informaţiil despre criptomonede.

William Burns a fost destul de vag când a fost întrebat ce face mai exact CIA în cazul criptomonedelor. De exemplu, examinează reţelele sau încearcă să le perturbe? „Una dintre modalităţile de a aborda şi de a descuraja atacurile ransomware este de a putea ataca reţelele financiare pe care multe dintre aceste reţele criminale le folosesc şi acest lucru atinge, de asemenea, problema monedelor digitale”, a spus directorul CIA.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite