Care este statul american în care „cele 10 porunci“ vor fi afișate în fiecare clasă din școlile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Louisiana a devenit primul stat din SUA care cere ca Cele zece porunci să fie afișate în fiecare clasă din școlile publice, cea mai recentă mișcare a unui legislativ dominat de Partidul Republican care promovează o agendă conservatoare sub conducerea unui nou guvernator, informează AP.

biblia

Legislația pe care guvernatorul republican Jeff Landry a promulgat-o miercuri,19 iunie, impune afișarea celor Zece Porunci în format poster, cu "caractere mari și ușor de citit", în toate clasele publice, de la grădiniță până la universitățile finanțate de stat.

"Dacă vreți să respectați statul de drept, trebuie să începeți de la legiuitorul original, care a fost Moise", care a primit poruncile de la Dumnezeu, a declarat Landry.

Opozanții au pus la îndoială constituționalitatea legii și au promis că o vor contesta în instanță. Susținătorii au spus că măsura nu este exclusiv religioasă, ci că are o semnificație istorică. În lege, cele zece porunci sunt prezentate drept "documente fundamentale ale guvernului nostru statal și național".

Afișele, care vor fi însoțite de o "declarație de context" de patru paragrafe care descrie modul în care Cele Zece Porunci, "au fost o parte proeminentă a educației publice americane timp de aproape trei secole", trebuie să fie instalate în sălile de clasă până la începutul anului 2025.

"Legea încalcă separaţia dintre biserică şi stat şi este în mod clar neconstituţională", a afirmat aceasta într-un comunicat. Primul amendament al Constituţiei SUA interzice instituirea unei religii naţionale sau preferinţa unei religii în detrimentul alteia.

Alte state conservatoare din sudul SUA au încercat să adopte măsuri similare, dar aceasta este prima dată când un stat a inclus acest lucru în lege.

Cele zece porunci, sau decalogul (din cuvintele grecești δεκα, deka, „zece” și λoγoς, logos, „cuvânt”), sunt zece reguli religioase care au o semnificație de bază în iudaism (prin Tora,Biblia ebraică) și creștinism (prin Vechiul Testament). Textul lor se află în cărțile Ieșirea (Exodul) și Deuteronomul.

Cele 10 porunci au fost scrise pentru prima dată pe două plăci de piatră și i-au fost oferite de către Dumnezeu lui Moise, pe Muntele Sisai. Plăcile gravate sunt de negăsit de când, în anul 596 Î.Hr, armata lui Nabucodonosor al II-lea a distrus templul în care se afla Chivotul Puterii, respectiv cutia în care erau plăcile cu cele zece porunci.

Nu este cunoscută forma ori dimensiunea pe care erau gravate poruncile, însă conform legilor iudaice, tablele aveau forme de cuburi, iar lungimea laturii fiecărui cub era de măsura unui cot. Inscripțiile erau gravate pe toată suprafața, internă și externă, deoarece fiecare cub avea câte o gaură în formă de cilindru.

Cele zece porunci sunt prezente de trei ori în Vechiul Testament, fiind dictate conform Bibliei de către Dumnezeu lui Moise. Diferențele între două dintre versiuni sunt minore, dar există. O a treia versiune prezintă diferențe majore față de celelalte două.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite