Cei mai mulţi dintre americani sunt în favoarea unei reglementări mai stricte a armelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recent, atacul armat de la şcoala din Newtown a îndoliat zeci de familii FOTO Getty Images
Recent, atacul armat de la şcoala din Newtown a îndoliat zeci de familii FOTO Getty Images

Majoritatea americanilor (58%) se declarã în favoarea unor legi mai stricte asupra vânzãrii armelor de foc în Statele Unite, o creştere bruscã în raport cu luna octombrie 2011, când doar 43% dintre ei aderau la idee, aratã un sondaj publicat joi de ziarul USA Today.

Persoanele interogate între 19 şi 22 decembrie, la o sãptãmânã dupã atacul armat sângeros de la Newtown, în care un tânãr de 20 de ani şi-a ucis mama înainte de a se duce la şcoala unde aceasta preda, la care a împuşcat 20 de copii şi şase adulţi, şi-au exprimat sprijinul pentru douã mãsuri propuse de Barack Obama dupã dramã: 62% sunt pentru interzicerea încãrcãtoarelor de capacitate mare şi 92% pentru controlul cazierului judiciar la achiziţionarea armelor.

În schimb, interdicţia puştilor de asalt, de asemenea promovatã de preşedintele american, nu obţine sprijinul masiv al populaţiei: 44% sunt pentru mãsură, faţã de 43% în octombrie 2011, în timp ce 51% i se opun faţã de 53% cu un an înainte, menţioneazã AFP.

Puştile de asalt au fost interzise în Statele Unite între 1994 şi 2004, dupã care legea a expirat fãrã a fi reînnoitã.

Printre americani, sunt acum mai numeroşi cei care cred cã ar trebui votate noi legi şi nu doar întãrite textele existente: 47% în prezent faţã de 35% în octombrie 2011.

Dar preşedintele NRA (National Rifle Association), puternicul lobby al armelor de foc în Statele Unite, David Keene, minimalizeazã rezultatele acestui sondaj. “Sunt surprins cã aceste cifre nu sunt mai ridicate având în vedere atacurile continue împotriva armelor de foc de sãptãmâna trecutã”, a afirmat el, citat de USA Today.

NRA continuã sã se opunã ferm interdicţiei puştilor de asalt şi oricãror reglementãri privind armele la foc.

Sondajul a fost realizat de institutul Gallup pentru cotidianul USA Today pe un eşantion de 1.038 de adulţi, cu o marjã de eroare de 4 puncte. şi 92% pentru controlul cazierului judiciar la achiziţionarea armelor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite