Cea mai mare frică a democraţilor este că Trump nu-şi va accepta înfrângerea în alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump a fost confirmat recent de Convenţia Naţional Republicană drept candidatul republicanilor la prezidenţiale, FOTO EPA-EFE
Donald Trump a fost confirmat recent de Convenţia Naţional Republicană drept candidatul republicanilor la prezidenţiale, FOTO EPA-EFE

Trei sferturi dintre cei care declară că îl vor vota pe Joe Biden în cadrul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite au declarat că sunt îngrijoraţi de faptul că Donald Trump nu-şi va accepta înfrângerea în noiembrie.

Votanţii candidatului democrat se tem că o astfel de situaţie ar declanşa o criză constituţională de proporţii, arată un sondaj derulat de Opinium Research la comanda The Guardian.

Îngrijorările alegătorilor lui Biden sunt împărtăşite şi de liderii politici ai Partidului Democrat. Doi reprezentanţi ai partidului au scris, săptămâna trecută, Pentagonului pentru a cere asigurări că armata va asigura un transfer ordonat al puterii în eventualitatea în care Biden va câştiga alegerile, iar Trump nu se va lăsa dus de la Casa Albă.

Nu doar votanţii Partidului Democrat sunt îngrijoraţi de acest scenariu, ci şi 30% din cei care au declarat că îl vor vota pe Donald Trump în alegerile din noiembrie. Per total, aproape jumătate din americani consideră refuzul lui Trump de a pleacă de la Casa Albă un scenariu care are şanse să se înfăptuiască. Un semn important al polarizării politice fără precedent din Statele Unite este şi procentul de votanţi ai lui Trump care cred acelaşi lucru despre Biden - 41% dintre aceştia sunt îngrijoraţi că Joe Biden va pierde, dar nu va accepta acest lucru. 

Sondajul mai scoate la iveală şi alte informaţii semnificative, confirmând şi succesul lui Donald Trump de a-şi promova mesajul conform căruia singurul mod în care poate pierde alegerile este dacă acestea se vor derula necorespunzător. „Putem pierde în alegeri doar dacă sunt măsluite”, declară preşedintele american în august. În prezent, 60% din votanţii săi sunt îngrijoraţi că alegerile sunt măsluite, în timp ce 53% dintre votanţii lui Trump sunt de această părere. Conform mai multor experţi electorali, motivele sunt, însă, diferite.

Şi atacurile repetate ale lui Trump la adresa votului prin corespodenţă par să-şi găsească ecoul în părerile simpatizanţilor săi. 73% dintre aceştia sunt îngrijoraţi că votul prin corespodenţă este utilizat pentru fraudare alegerilor, aproape dublu decât alegătorii lui Biden care cred acelaşi lucru (36%).

În privinţa intenţiei de vot, Joe Biden îl conduce cu 56% la 41% pe Donald Trump printre cetăţenii înregistraţi să voteze şi care au indicat faptul că o vor face cu siguranţă. În Wisconsin, un stat crucial pentru soarta scrutinului, Biden conduce cu 56% lla 42%, în timp ce în Florida, un alt stat tradiţional indecis, Biden conduce cu 53% la 46%.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite