Cea mai dură sentinţă în cazul asaltului de la Capitoliu. De ce a primit un bărbat cinci ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Un bărbat din Florida care i-a atacat pe poliţişti cu un extinctor, o scândură şi un par în timpul asaltului asupra Congresului american de pe 6 ianuarie, a fost condamnat la cinci ani şi trei luni, scrie CNN. Este cea mai mare pedeapsă pronunţată până acum în cazul atacului asupra Capitoliului.

Robert Scott Palmer este prima persoană care primeşte sentinţa pentru atac cu o armă periculoasă asupra unui ofiţer de poliţie. Pedeapsa de 5 ani şi 3 luni de închisoare ar putea deveni un punct de referinţă pentru pedepsele altor peste 140 de americani judecaţi pentru aceeaşi acuzaţie. 

„Trebuie să fie clar că încercarea de a împiedica predarea paşnică a puterii şi atacarea forţelor de ordine vor fi pedepsite. Nu cu statul acasă şi cu privit la Netflix, nu făcând ceea ce făceai înainte de a fi arestat”, a spus judecătoarea Tanya Chutkan, care a pronunţat sentinţa.

Palmer a fost identificat iniţial de detectivii online, care l-au localizat urmărind imaginile din timpul asaltului, în care apărea îmbrăcat într-o jachetă cu steagul american. Potrivit acordului de recunoaştere a faptelor, Palmer i-a împroşcat pe poliţişti cu extinctorul şi a aruncat de două ori cu butelia goală. După ce a refuzat să se retragă, Palmer a fost împuşcat în stomac cu un glonţ de cauciuc.

Judecătoarea Tanya Chutkan, numită de fostul preşedinte Barack Obama, este unul dintre cei mai aspri judecători în dosare legate de asaltul de pe 6 ianuarie. În toate cele şapte cazuri pe care le-a judecat au fost pronunţate pedepse cu închisoarea, de la 14 zile până la peste 5 ani, potrivit CNN.

Într-o scrisoare către instanţă, Robert Palmer a scris că acum îşi dă seama că fostul preşedinte Donald Trump „şi-a minţit” susţinătorii în privinţa alegerilor.

„Insistau în continuu cu narativul fals despre alegeri furate şi că este datoria noastră să ne opunem tiraniei. Nu mi-am dat seama că de fapt ei erau tiranii, disperaţi să păstreze puterea cu orice preţ, chiar şi creând haosul care ştiau că se va petrece cu o asemenea retorică”, a scris Palmer în mesajul său.

După câteva săptămâni de afirmaţii false ale lui Trump cu privire la frauda electorală, mii din susţinătorii săi s-au adunat la Washington, DC pe 5 şi 6 ianuarie 2021 pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor şi pentru a cere vicepreşedintelui Mike Pence şi Congresului să respingă victoria lui Joe Biden. În dimineaţa zilei de 6 ianuarie, protestatarii s-au adunat la mitingul „Save America” pe The Ellipse, unde preşedintele Trump, Donald Trump Jr., Rudy Giuliani şi mai mulţi membri ai Congresului s-au adresat mulţimii. Trump şi-a încurajat susţinătorii să „lupte din răsputeri” pentru a-şi „ lua ţara înapoi”.

În urma discursului său,  o mulţime de protestatari au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite, sediul guvernului american, încălcând securitatea şi ocupând părţi ale clădirii timp de câteva ore. Asaltul a perturbat o sesiune comună a Congresului pentru a număra votul Colegiului Electoral şi a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite