Ce urmează după a doua achitare a lui Trump. Cine sunt cei şapte republicani care au votat împotriva lui în procesul de impeachment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foostul preşedinte al SUA, Donald Trump
Foostul preşedinte al SUA, Donald Trump

Congresul SUA l-a achitat sâmbătă pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment. Analiştii se întreabă care vor fi consecinţele pe termen scurt şi mediu ale acestei decizii asupra principalilor actori ai vieţii politice americane.

Chiar dacă suspansul era aproape inexistent, achitarea este evident o uşurare pentru Donald Trump. Pe termen scurt, acest vot îi oferă ocazia de a relua unul dintre argumentele sale favorite de campanie: să pozeze în martir, în victimă a unei nesfârşite "vânători de vrăjitoare".

Singurul preşedinte din istorie pus sub acuzare de două ori, el este acum şi singurul care a fost achitat de două ori. "Acesta poate fi un lucru care să ralieze oamenii: să spună că a fost luat drept ţintă de stânga şi de presă, de manieră incorectă", a declarta pentru AFP Capri Cafaro, fostă aleasă democrată şi profesoară la American University.

Reacţionând la verdictul Senatului, Donald Trump a părut că se pregăteşte pentru viitor. "Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, 'Make America Great Again', este abia la început", a afirmat el.

Însă ecuaţia, care a funcţionat în timpul celor patru ani ai săi la putere, a devenit mai complicată după ziua întunecată de 6 ianuarie şi violenţele comise de susţinătorii săi.

Numeroşi responsabili republicani s-au distanţat de el, ceea ce constituie un handicap important pentru o eventuală revenire, chiar dacă capacitatea sa de a galvaniza mulţimile rămâne un atu cu greutate.

Fără un mandat de ales public, privat de contul său de Twitter, izolat în clubul său de golf de la Mar-a-Lago, la peste 1.300 km de Washington, el ar putea avea acum dificultăţi în a se face auzit.

Cu atât mai mult cu cât viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024 au început să trezească şi apetitul altora.

Una dintre pretendentele posibile la învestitura republicană, Nikki Haley, a distrus deja toate podurile şi estimează că el ar trebui să nu poată candida din nou în următoarele alegeri primare.

"El a luat-o pe un drum pe care nu ar fi trebuit să meargă, iar noi nu ar fi trebuit să-l urmăm şi nu ar fi trebuit să-l ascultăm. Şi nu trebuie să lăsăm niciodată asta să reînceapă", a declarat ea.

Sunt aleşi republicani care susţin sus şi tare că locul lui Donald Trump nu poate fi pus la îndoială şi că el este candidatul natural pentru 2024.

Însă numeroşi tenori din partid vor un nou început. Confruntaţi cu sondaje care îl favorizează în continuare pe Trump, ei se întreabă dacă să întoarcă pagina brutal, lent sau imperceptibil, scrie AFP.

Dincolo de evenimentele traumatizante de la 6 ianuarie, partidul îl consideră responsabil pentru pierderea Senatului. Refuzul său de a accepta înfrângerea timp de peste două luni a plasat Partidul Republican într-o poziţie proastă în două scrutine senatoriale de la începutul lui ianuarie, câştigate de democraţi.

Există şi un punct de îngrijorare pentru strategii partidului: susţinerea lui Trump în procesul de impeachment, motivată de dorinţa de a nu-l supăra pe fostul preşedinte, ar putea avea un cost electoral.

Circa o sută de foşti responsabili republicani au făcut în ultimele zile să circule ideea creării unui nou partid de centru-dreapta care să-i reunească pe republicanii care vor să o rupă complet cu trumpismul.

Însă şansele de a schimba modelul american care se articulează, dintotdeauna, în jurul a două partide, par extrem de slabe.

Cei şapte republicani care au votat alături de democraţi

Şapte senatori republicani li s-au alăturat democraţilor şi au votat sâmbătă pentru condamnarea lui Donald Trump, în timp ce majoritatea colegilor lor de partid din Senat au votat pentru achitarea lui, relatează Reuters.

Unul dintre ei, Richard Burr, a votat anterior că procedura este neconstituţională întrucât Trump şi-a încetat mandatul pe 20 ianuarie, o moţiune respinsă de Senat.

Burr a anunţat atunci când a candidat la Senat în 2016 că nu va candida din nou în 2022. Senatorul din Carolina de Nord era deja nepopular în rândul aliaţilor lui Trump din cauza activităţii sale din Comisia de informaţii a Senatului, care a anchetat ingerinţa rusă în alegerile din SUA din 2016, o investigaţie cu care fostul preşedinte nu era de acord.

Senatorul Bill Cassidy din Louisiana s-a alăturat marţi unui număr de cinci colegi republicani care au votat că procedura este constituţională, schimbându-şi poziţia faţă de un vot anterior în această chestiune. Cassidy le-a spus reporterilor că "procurorii" democraţi au avut "o deschidere foarte bună".

Ben Sasse, senator din Nebraska, a fost reales în 2020 şi este considerat un potenţial candidat pentru învestitura republicană în 2024. El a denunţat public pe Facebook afirmaţiile false ale lui Trump privind fraude electorale extinse la alegeri şi a declarat că nu există nicio bază pentru contestarea victoriei lui Joe Biden în alegerile de la 3 noiembrie.

Lisa Murkowski, din Alaska, a devenit primul senator american din ultimii 50 de ani care a câştigat un mandat în 2010 printr-o campanie care a presupus, literal, ca alegătorii să-i scrie numele pe buletinul de vot (write-in campaign), după ce a pierdut în alegerile primare republicane. Ea i-a cerut lui Trump să demisioneze după ce susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie pentru a întrerupe certificarea oficială a alegerii lui Biden de către Congres.

Mitt Romney, senator din Utah şi candidat republican în alegerile

Susan Collins, o centristă din Maine, a fost singurul senator republican reales în 2020 într-un stat în care Biden a câştigat. Ea a afirmat că Trump a incitat revolta de la 6 ianuarie. prezidenţiale din 2012, a fost un critic vocal al lui Trump. În februarie 2020, Romney a fost singurul senator republican care a votat pentru condamnarea lui Trump în primul său proces de impeachment.

Pat Toomey este un senator din Pennsylvania care a anunţat în octombrie 2020 că nu va candida pentru un nou mandat. El a declarat în interviuri televizate că Trump a comis "infracţiuni pentru care poate fi pus sub acuzare" şi i-a cerut să demisioneze după atacul de la 6 ianuarie.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite