Camera Reprezentanților votează împotriva retragerii trupelor din Somalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2014, armata SUA este prezentă în țară în mod permanent, ei fiind reprezentați în principal de instructori și consultanți.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Camera Reprezentanților Congresului a votat împotriva adoptării unei rezoluții privind retragerea tuturor trupelor americane din Somalia în termen de un an, propusă de congresmanul republican Matt Goetz (Fla.), a scris ziarul The Hill joi. Potrivit acestuia, 321 de membri ai Camerei Inferioare a Congresului au votat împotriva părăsirii Somaliei, în timp ce doar 102 reprezentanți au susținut propunerea.

Goetz și-a justificat inițiativa prin neîncrederea că micul contingent american din Somalia are vreo importanță pentru securitatea cetățenilor americani.

Oponenții săi au numit motivul refuzului de a adopta rezoluția ca fiind utilitatea pentru țară a prezenței trupelor americane în străinătate. „Datorită faptului că avem trupe în întreaga lume, noi [Statele Unite] am devenit un loc mai sigur”, a declarat reprezentantul Rich McCormick (Georgia) al Partidului Republican.

Prezența personalului militar american în Somalia a început în 1992, când cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite, George W. Bush, Sr. a trimis pușcași marini în țară pentru a oferi asistență de urgență în timpul războiului civil. Din 2006, ca parte a luptei împotriva grupării jihadiste somaleze Al-Shabab, Statele Unite au început să efectueze lovituri aeriene asupra pozițiilorgrupării juhadiste, să antreneze forțele locale și să desfășoare operațiuni cu grupuri de forțe speciale.

Din 2014, armata americană este o prezență cu normă întreagă în Somalia, mai ales ca instructori și consultanți. Anul trecut, președintele american Joe Biden a anulat un ordin din partea administrației celui de-al 45-lea președinte Donald Trump de a retrage trupele americane din Somalia, invocând pericolul pe care Al-Shabaab îl reprezintă pentru regiune. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite