Bilanţul mandatului lui Trump: 30.000 de minciuni şi afirmaţii false. Cum se compară cu foştii lideri ai SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Donald Trump este aproape de a depăşi pragul de 30.000 de minciuni şi afirmaţii false până la finalul mandatului său prezidenţial, arată The Washington Post.

În secţiunea sa de fact-checking, The Washington Post arată că Donald Trump a spus 29.508 de minciuni sau afirmaţii înşelătoare până la data de 5 noiembrie 2020. Toate acestea nu includ, însă, afirmaţiile false făcute cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 şi teoriile conspiraţiei legate de acesta pe care le-a promovat.

Numărul de minciuni a crescut accentuat în luna octombrie 2020, când Trump a făcut aproximativ 4000 de afirmaţii false. Washinton Post mai arată că Trump a făcut de două ori mai multe afirmaţii false în octombrie 2020 decât a făcut pe tot parcursul anului 2017. 

Recordul de minciuni pe parcursul a 24 de ore a fost atins în 2 noiembrie, cu o zi înainte de alegerile prezidenţiale, când preşedintele a făcut 504 afirmaţii demonstrabil false, arată The Independent.

Printre cele mai repetate afirmaţii false ale lui Donald Trump este cea conform căreia în timpul administraţiei sale „s-a construit cea mai puternică economie din istoria SUA”. Datele indică faptul că economia americană a fost mai puternică pe parcursul administraţiilor Eisenhower (1953-1961), L. B. Johnson (1963-1969) sau Clinton (1993-2001). În jur de 1 din 5 minciuni ale lui Donald Trump se referă la economie sau locuri de muncă.

Cel mai recent, preşedintele american în funcţie a fost înregistrat în timp ce, în cadrul unui apel telefonic lung de o oră, încerca să îl convingă pe un oficial al guvernului din statul american Georgia să „îi găsească 11.780 de voturi” cu care să răstoarne rezultatul alegerilor din acest stat.

De-a lungul apelului, Trump face un număr impresionant de afirmaţii demonstrabil false, susţine teorii ale conspiraţiei promovate de grupuri precum Qanon şi prezintă puncte de vedere puternic ideologice şi ideologizate drept adevăruri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite