Biden le va spune americanilor în discursul privind „Starea Uniunii“ că rămâne totuşi cea mai bună opţiune

0
Publicat:

Preşedintele Joe Biden va încerca marţi, în faţa Congresului, să le spună americanilor că, în ciuda tuturor vicisitudinilor, rămâne cea mai bună opţiune a lor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Joe Biden. FOTO Profimedia
Joe Biden. FOTO Profimedia

În vârstă de 80 de ani, cel mai bătrân preşedinte din istoria SUA a postat luni pe Instagram fotografii în care apare înconjurat de consilieri, promptere şi schiţe ale discursului său privind "Starea Uniunii".

În cazul în care îşi va oficializa în curând candidatura pentru alegerile din 2024, aşa cum prevăd toţi experţii, preşedintele Joe Biden va trebui să îşi convingă compatrioţii să îi acorde sprijin pentru un nou mandat la Casa Albă până la vârsta de 86 de ani.

Președintele democrat consideră că are nevoie de mai mult timp pentru a-şi duce la îndeplinire cele mai importante promisiuni: relansarea industriei în beneficiul clasei de mijloc, liniştirea unei societăţi frământate, afirmarea autorităţii SUA în faţa autocraţiilor din ce în ce mai active la nivel global, în frunte cu China.

Un nivel nu tocmai bun al încrederii populaţiei

Actualul președinte nu stă tocmai bine în fața electoratului, ceea de este foarte problematic pentru Joe Biden. Un sondaj al Washington Post şi al canalului ABC arată că 62% dintre americani consideră că democratul „nu a făcut mare lucru" sau „nu a făcut nimic sau aproape nimic" din ianuarie 2021, când a ajuns la Casa Albă.

Preşedintele american se bazează mai ales pe bilanţul său, însă investiţiile gigantice şi reformele economice majore iniţiate de Joe Biden nu impresionează electoratul, aşa cum nu o fac nici creşterea robustă sau rata scăzută a şomajului.

Mulți americani sunt foarte afectați de o creştere istorică a inflaţiei, mai tangibilă decât creşterea PIB-ului, potrivit France Presse.

Executivul american va arăta, într-o serie de deplasări pe care Joe Biden urmează să le aibă „cum agenda preşedintelui creează locuri de muncă, ne renovează infrastructura, reduce costul vieţii, investeşte în viitorul nostru şi oferă rezultate pentru gospodăriile prea des ignorate".

Mesajul se va concentra pe inaugurări de tuneluri şi poduri şi călătorii în lungul şi în latul ţării pentru a vorbi despre costul vieţii, dând dovadă în toată această perioadă de campanie că are energia necesară pentru a guverna.

Pe ce mizează Joe Biden

Șansa pe care Joe Biden mizează - așa cum a făcut-o și împotriva fostului preşedinte Donald Trump, aflat deja în campanie - nu este să se prezinte drept un candidat „al inimii", ci unul „al raţiunii", pragmatic, deschis dialogului politic.

Deocamdată, nici candidatura miliardarului republican nu inspiră electoratului american mai mult entuziasm. Conform sondajului menţionat anterior, 62% dintre americani ar fi „dezamăgiţi" sau „nemulţumiţi" dacă Joe Biden ar fi reales în 2024, iar 56% dacă Donald Trump ar ajunge din nou la Casa Albă.

În 2022, Joe Biden s-a adresat Congresului la câteva zile după invadarea Ucrainei de către forţele ruse. De data aceasta Joe Biden se va putea prezenta drept liderul răspunsului occidental împotriva Rusiei. Preşedintele va vorbi și despre „rolul motor al Americii în lume" în general şi, în special, despre „gestionarea rivalităţii strategice cu China". 

Conservatorii îl acuză pe preşedinte că a dat dovadă de lipsă de fermitate în gestionarea incidentului generat de balonul de spionaj chinez care a survolat teritoriul SUA şi care a fost, într-un final, doborât.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite