Autorităţile din Texas anunţă primul caz din SUA de transmitere a virusului Zika, posibil pe cale sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul caz cunoscut de transmitere a virusului Zika în Statele Unite a fost raportat marţi de autorităţile din Texas, care spun că infectarea  aavut loc, probabil, pe cale sexuală, şi nu printr-o înţepătură de ţânţar, relatează Reuters.

Virusul, care a provocat malformaţii severe la mii de nou-născuţi din Brazilia, se transmite rapid în cele două Americi, iar situaţia a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o urgenţă internaţională. OMS se teme că virusul ar putea ajunge şi în Asia şi Africa.

Specialiştii au crezut, până acum, că virusul se transmite doar prin înţepăturile ţânţarilor, iar o infectare pe cale sexuală ar reprezenta o descoperire alarmantă.

Serviciul pentru Sănătate şi Servicii din comitatul Dallas, Texas, spune că a primit confirmarea cazului de la Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite.

Persoana în cauză nu a călătorit în vreo ţară sud-americană şi a fost infectată prin contact sexual cu cineva care a călătorit în Venezuela.

Departamentul pentru Servicii de Sănătate din Texas a fost, însă, mai rezervaţi, şi a declarat că detaliile cazului sunt evaluate, dar transmiterea sexuală este cea mai probabilă în acest caz.

Până acum, oficialii din domeniul sănătăţii la nivel internaţional au observat un singur caz de transmitere sexuală a virusului Zika. Organizaţia Pan-Americană pentru Sănătate a spus, însă, că este nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma că Zika se transmite pe cale sexuală. În literatura medicală mai există un caz în care virusul a fost idenificat în lichidul seminal al unui bărbat.

Virusul Zika este asociat cu microcefalia, o malformaţie a nou-născuţilor care vin pe lume cu capul anormal de mic şi creierul subdezvoltat. Circa 3.700 de cazuri de acest fel au fost identificate, până în prezent, în Brazilia, ţara cea mai afectată de această maladie.

Organizaţia medicală a sănătăţii spune că virusul ar putea infecta patru milioane de oameni pe continentul american.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite