Analiză Reuters: Tensiunile privind Taiwanul ilustrează provocările întâmpinate de Marina SUA în faţa ameninţării Chinei

0
0
Nancy Pelosi în Taiwan 2 august 2022 FOTO EPA-EFE
Nancy Pelosi în Taiwan 2 august 2022 FOTO EPA-EFE

Ruta ocolitoare pe care a fost nevoit─â s─â zboare mar┼úi Nancy Pelosi prin insula Borneo pentru a ajunge la Taipei, precum ┼či traversarea complicat─â a portavioanelor americane prin Marea Chinei de Sud subliniaz─â dificult─â┼úile pe care le au acum de ├«nfruntat for┼úele americane contra unei armate chineze dornice s─â-┼či flexeze mu┼čchii ├«n privin┼úa Taiwanului, arat─â o analiz─â Reuters.

De┼či oficialii militari americani men┼úioneaz─â ├«n mod repetitiv patrulele ÔÇ×de rutin─âÔÇŁ efectuate ├«n vederea sprijinirii unei regiuni ÔÇ×Indo-Pacifice libere ┼či deschiseÔÇŁ, ├«n realitate circumstan┼úele sunt din ce ├«n ce mai dificile pe fondul celor mai mari tensiuni privind Taiwan din 1996, potrivit diploma┼úilor, ata┼ča┼úilor militari ┼či anali┼čtilor de securitate.

Oficialii americani au declarat zilele trecute pentru Reuters c─â nu doresc s─â escaladeze situa┼úia cu desf─â┼čur─âri militare inutil provocatoare ├«nainte ca pre┼čedintele Camerei Reprezentan┼úilor Pelosi - un critic convins al Chinei ┼či al treilea om ├«n stat din SUA - s─â aterizeze mar┼úi la Taipei ├«ntr-o aeronav─â a for┼úelor aeriene americane.

Ei ├«┼či men┼úin aceast─â abordare, ├«n timp ce armata chinez─â lanseaz─â exerci┼úii cu muni┼úie real─â ├«n apele din jurul Taiwanului ┼či chiar ├«n zone care ├«mpart insula ├«n dou─â, spun ei.

ÔÇ×Nu putem avea control asupra c─âl─âtoriei lui Pelosi, dar putem controla modul ├«n care reac┼úion─âmÔÇŁ, a spus un oficial al ap─âr─ârii.

Comandamentul american pentru regiunea Indo-Pacific─â din Hawaii nu a r─âspuns imediat la ├«ntreb─ârile Reuters cu privire la ac┼úiunile ┼či strategiile sale.

Avionul care a transportat-o pe Pelosi ┼či delega┼úia ei a ocolit Marea Chinei de Sud - ┼či insulele sale fortificate - pornind din Singapore ┼či zbur├ónd pe o rut─â mai lung─â prin insula Borneo - o insula vast─â din sud-estul Asiei ├«mp─âr┼úit─â ├«ntre indonezia, Malaysia ┼či Brunei - ┼či partea de est a Filipine.

ÔÇ×Calea natural─â de zbor ar fi fost peste Marea Chinei de Sud, dar locul abund─â de radare, senzori ┼či echipamente de bruiaj de la bazele insulare ale Chinei, a┼ča c─â este de evitat ├«n contextul PelosiÔÇŁ, a declarat consultantul de securitate din Singapore, Alexander Neill. .

ÔÇ×Din modul ├«n care se desf─â┼čoar─â lucrurile, putem vedea c─â scopul este de a evita escaladarea necontrolat─âÔÇŁ.

Dup─â ce au ridicat instala┼úii ├«n arhipelagurile disputate ale insulelor Paracel ┼či Spratly, navele pazei de coast─â chineze, ca ┼či navele de r─âzboi ┼či avioanele patruleaz─â ├«n mod curent ├«n miezul maritim al Asiei de Sud-Est, escort├ónd frecvent navele Marinei SUA ┼či a altor ┼ú─âri, scrie Reuters.

Modernizarea militar─â a Chinei din ultimele decenii este motivul pentru care unii anali┼čti de securitate spun c─â ar fi de neconceput pentru portavioanele americane s─â provoace for┼úele chineze ├«n m─ârile din jurul Taiwanului, a┼ča cum au f─âcut-o ├«n urm─â cu 25 de ani.

Pe atunci, un portavion al SUA a navigat prin str├ómtoarea Taiwan, ├«n timp ce un al doilea a realizat manevre ├«n apropiere pentru a pune cap─ât ┼čirului de lans─âri de rachete ┼či exerci┼úii militare chineze, ├«n timp ce Beijingul protesta fa┼ú─â de primele alegeri preziden┼úiale autonome din Taiwan.

Mai mult de jum─âtate dintre cele 111 nave ale for┼úei de lupt─â desf─â┼čurate ├«n prezent de Marina SUA se afl─â acum ├«n sfera de responsabilitate a Flotei a ┼čaptea, cu sediul ├«n Japonia, care se ├«ntinde ├«n Oceanul Pacific de Vest ┼či Oceanul Indian, potrivit monitoriz─ârilor institutului Naval al SUA, un organism independent.

Desf─â┼čurarea ├«n mas─â a navelor pe coasta chinez─â este cu totul altceva, av├ónd ├«n vedere arsenalul Chinei de rachete de croazier─â ┼či rachete balistice avansate, precum ┼či flota sa extins─â de suprafa┼ú─â, spun anali┼čtii regionali de securitate.

Patru nave puternice - portavionul USS Ronald Reagan, nava de asalt amfibiu USS Tripoli ┼či cruci┼č─âtorul cu rachete ghidate USS Antietnam se afl─â la est de Taiwan, a confirmat Reuters. O alt─â nav─â de asalt - care transport─â ┼či avioane de lupt─â F-35 - se afl─â ├«ntr-un port japonez din apropiere.

Unii anali┼čti de securitate spun c─â este foarte probabil ca submarinele de atac americane s─â fie ┼či ele destul de aproape de o astfel de forma┼úie.

Traversarea grupului de atac al Reagan a fost ├«n special urm─ârit─â c─âtre de anali┼čtii de securitate regional─â ├«n zilele dinaintea plec─ârii lui Pelosi.

Radio Free Asia a relatat luna trecută că urmează să facă escală în portul central vietnamez Danang în iulie, după patrulele efectuate în sudul Mării Chinei de Sud, lângă fortificaţiile chineze din Insulele Spratly.

Diploma┼úii familiariza┼úi cu traseul s─âu au spus c─â grupul de atac s-a ├«ntors pentru a face o oprire de cinci zile ├«n Singapore, ├«ncep├ónd cu 22 iulie. Mi┼čcarea a avut loc ├«n momentul ├«n care China a lansat exerci┼úii militare, ├«ntre 16 ┼či 20 iulie, ├«n jurul bazelor sale aflate mai la nord, ├«n insulele Paracel, la est de Danang, ┼či care acoper─â 100.000 km p─âtra┼úi, potrivit declara┼úiilor autorit─â┼úilor maritime locale.

Nici oficialii americani, nici cei vietnamezi nu au comentat aceast─â schimbare sau ra┼úiunea ei, ├«ns─â un oficial al Marinei SUA a declarat recent pentru Reuters c─â programul ÔÇ×se schimb─â adeseaÔÇŁ f─âr─â confirmare sau notificare prealabil─â.

Portavionul Reagan s-a îndreptat spre coridoarele maritime înguste ale arhipelagului Filipinelor înainte de a ajunge în apele de la vest de Taiwan, potrivit unei pagini oficiale de Facebook a marinei americane.

Cercet─âtorul academic ├«n materie de securitate din Singapore, Collin Koh, a observat c─â trecerea unui portavion prin str├ómtoarea San Bernadino din Filipine a fost ceva neobi┼čnuit, ├«n loc s─â navigheze spre nord, ├«ntre Filipine ┼či coasta de sud a Chinei.

ÔÇ×Cred c─â asta demonstreaz─â c─â unele desf─â┼čur─âri sunt atent calibrate, g├óndite astfel ├«nc├ót s─â nu provoace inutil China, ├«n timp ce se asigur─â c─â se deplaseaz─â acolo unde trebuie s─â fieÔÇŁ.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite