Ministrul de Externe al Chinei sugerează că drumul spre summitul crucial Xi-Biden nu va fi ușor

0
Publicat:

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat că "drumul spre summitul de la San Francisco nu va fi unul lin", a anunțat duminică ministerul de externe, într-o referire la o întâlnire așteptată între președintele Xi Jinping și președintele american Joe Biden.

Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit în 2022 în Bali FOTO: EPA-EFE
Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit în 2022 în Bali FOTO: EPA-EFE

Wang s-a întâlnit cu Biden și cu principalii săi consilieri la Washington în ultimele zile, convenind să colaboreze în vederea întâlnirii bilaterale așteptate în marja unui summit al forumului de cooperare economică Asia-Pacific, potrivit reuters.com.

O serie de angajamente diplomatice bilaterale din ultimele luni, în mare parte la cererea SUA, au avut ca scop salvarea legăturilor care s-au deteriorat rapid la începutul anului, după ce SUA a doborât un presupus balon spion chinezesc.

Dar, în remarcile de sâmbătă, Wang a avertizat că drumul spre summit nu va fi unul lin și că deplasarea nu va fi "pe pilot automat", a precizat ministerul într-o declarație.

El a vorbit după o discuție cu membri ai comunității strategice americane la Washington, a precizat ministerul.

Luna trecută, principala agenție de securitate a Chinei a sugerat că orice întâlnire Xi-Biden la San Francisco depinde de faptul că SUA "vor da dovadă de suficientă sinceritate".

Wang a declarat că China și SUA trebuie să se "întoarcă la Bali", referindu-se la ultima întâlnire dintre Biden și Xi, în marja unui summit al Grupului celor 20 de state din insula balneară indoneziană în noiembrie anul trecut, unde au discutat despre Taiwan, concurență și comunicare.

Washingtonul și Beijingul trebuie să pună în practică consensul obținut atunci, "să înlăture interferențele, să depășească obstacolele, să consolideze consensul și să adune rezultate", a spus Wang.

El a spus că ambele părți au trimis împreună semnale pozitive pentru stabilizarea și îmbunătățirea relațiilor, considerând că este util și necesar să se mențină dialogul, chiar dacă există încă diverse diferențe și contradicții, precum și probleme care trebuie rezolvate.

Discuțiile de sâmbătă au inclus, de asemenea, schimburi aprofundate cu privire la interacțiunea dintre armata chineză și cea americană, finanțe, știință și tehnologie, mediul investițional și accesul la piață al Chinei, precum și crizele din Orientul Mijlociu și Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite