Alegeri SUA 2020. Trump s-a întors în faţa suporterilor săi. Prima etapă, Florida: „Pot să îmbrăţişez lumea, mă simt puternic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump salutând mulţimea în Florida FOTO EPA-EFE
Donald Trump salutând mulţimea în Florida FOTO EPA-EFE

Donald Trump, privat din cauza covid-19 de deplasări timp de zece zile, s-a întors pe estradele de campanie în Florida, unde a dat asigurări că este în ”deplină formă”, cu 22 de zile înainte de alegerile în care-l înfruntă pe Joe Biden, relatează AFP.

”L-am avut. Acum ei spun că sunt imunizat. Mă simt puternic”, a tunat combativ şi provocator preşedintele american în exerciţiu, în vârstă de 74 de ani, în faţa unei mulţimi entuziaste, în care puţine persoane purtau mască.

”Pot să merg prin această mulţime (...), să îmbrăţişez lumea, să îmbrăţişez bărbaţii şi femeile magnifice”, a adăugat el, provocând hohote de râs.

Devansat puternic în sondaje de către rivalul său democrat Joe Biden, locatarul Casei Albe speră să recupereze în ultima linie dreaptă, străbătând America.

Afişând o formă bună incontestabilă, la o săptămână după ce a plecat de la spital, el a desfăşurat, într-un discurs de puţin peste o oră, toate ”clasicele” campaniei sale - atacuri virulente la adresa lui ”Hillary (Clinton) ticăloasa”, diatribe violente împotriva presei ”corupte”, avertismente alarmiste împotriva ”stângii radicale” şi ”coşmarului socialist”.

Salutând mulţimea venită să-l asculte, el l-a ironizat pe fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, pe care-l supranumeşte ”Sleepy Joe", dând asigurări că nu adună ”pe aproape nimeni”.

Joe Biden nu a participat la nicio mare adunare de mai multe luni, subliniind necesitatea respectării consemnelor autorităţilor sanitare.

„Ador Florida!”

”Ador Florida!”, a tunat Donald Trump în acest stat care ar putea juca un rol crucial în seara de 3 noiembrie, respingând cu un dos de mână sondajele defavorabile.

”Acum patru ani, era la fel. Ei ziceau că vom pierde Florida”, a declarat el ironic. ”În 22 de zile, vom câştiga acest stat şi vom câştiga patru ani în plus la Casa Albă!”.

În discursul său, el a încercat să-şi galvanizeze baza electorală, lăudându-şi alegerea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă.

Senatul majoritar republican a început luni audierea acestei magistrate, în vârstă de 48 de ani, a cărei confirmare, care ridică puţine îndoieli, va ancora pe termen lung ”templul” dreptului american în tabăra conservatoare.

”Ea va fi o judecătoare fantastică”, a prezis el.

La plecarea de la baza militară Andrews, lângă Washington, preşedintele american nu purta mască, spre deosebire de agenţii Secret Service însărcinaţi să-i asigure securitatea.

Imediat după decolarea Air Force One, medicul casei Albe, doctorul Sean Conley, a aqnunţat că Donald Trump a fost testat negativ cu covid-19 ”mai multe zile la rând”, cu ajutorul unui test rapid.

Acest test Abbott, numit şi antigenic, este însă mai puţin sensibil decât testele moleculare tradiţionale (PCR).

„Imun”

Donald Trump îşi scoate de-acum în faţă ”imunitatea” la covid-19, însă această problemă rămâne învăluită în numeroase necunoscute. Nu o se cunoaşte cu precizie nici durata şi nici gradul de protecţie pe care-l oferă anticorpii.

Potrivit unui studiu publicat marţi de revista medicală The Lancet Infectious Diseases, un american s-a îmbolnăvit de două ori de covid-19 - la un interval de o lună şi jumătate, iar a doua infectare a fost mai gravă decât prima.

După anunţarea testului pozitiv cu covid-19 al lui Donald şi al Melaniei Trump, echipa de campanie a lui Joe Biden publică zilnic rezultatul testelor acestuia, negative până în prezent.

O opacitate mare îl înconjoară pe preşedintele Statelor Unite, iar echipa sa medicală refuză să spună când a înregistrat ultimul test negativ înainte de anunţarea îmbolnăvirii.

Această atitudine alimentează suspiciuni cu privire la posibilitatea ca aceasta să nu fi efectuat teste timp de mai multe zile înainte de testul pozitiv.

Peste 214.000 de oameni au murit din cauza covid-19 în Statele Unite.

”Cu cât este mai mult timp preşedinte Donald Trump, cu atât pare mai iresponsabil”, declară Joe Biden, care-şi acuză rivalul de faptul că a minimalizat ameninţarea virusului. ”Comportamentul său personal iresponsabil de la diagnosticarea sa a fost scandalos”.

În Florida, Donald Trump aduce doar o ”retorică a disensiunii” şi ”frica”, a denunţat democratul.

”Însă ceea ce a eşuat să aducă este la fel de periculos: niciun plan în vederea controlării acestui virus care a costat viaţa 15.000 locuitori ai Floridei”, a declarat el.

Candidatul Partidului Democrat, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, îl devansează cu o medie de zece puncte procentuale în sondajele naţionale şi şi-a consolidat avantajul în intenţiile de vor la nivelul statelor decisive în alegeri.

Peste zece milioane de americani - un record - au votat deja în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, prin corespondenţă sau anticipat, potrivit unor date publicate luni.

După Florida, Donald Trump se duce marţi în Pennsylvania, alt stat-cheie, iar apoi, miercuri, în Iowa. El urmează să continue într-un ritm extrem de susţinut în următoarele trei săptămâni.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite