Alegeri SUA 2016. Statele-cheie de care depinde rezultatul prezidenţialelor INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton Foto: EPA
Republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton Foto: EPA

Numele viitorului lider al Casei Albe depinde de modul în care vor vota 11 state americane: Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Carolina de Nord, Nevada, Colorado, Iowa, Wisconsin, New Hampshire şi Virginia.

Miza constă în obţinerea voturilor marilor electori, cruciale pentru câştigarea prezidenţialelor. Pentru şefia Biroului Oval este necesară obţinerea unei majorităţi absolute de 270 de voturi în Colegiul Electoral.

În cel puţin patru dintre aceste state – Carolina de Nord, Florida, Ohio şi Nevada, care însumează 68 de mari electori – bătălia dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump se duce în continuare pe muchie de cuţit. 

Cum în ultima perioadă sondajele au variat de la o săptămâna la alta şi continuă să varieze la un interval de numai câteva zile, este greu de anticipat care este candidatul care va obţine victoria în fiecare din aceste patru state-cheie, notează „Le Monde“.

Carolina de Nord, joc de hazard

În acest stat-cheie, care are 15 mari electori, sondajele compilate de RealClearPolitics arată că democrata are un avantaj de circa 2% în faţa contracandidatului său republican. În acelaşi timp, site-ul FiveThirtyEight, specializat în analize ale statisticilor legate de alegerile din SUA, anticipează că Donald Trump va obţine 50,6% din voturi. 

În Carolina de Nord, în jur de 40% din votanţi sunt înregistraţi ca democraţi, 30% ca republicani, iar 30% sunt neafiliaţi. Ca urmare, scrie sursa citată, rezultatul poate fi considerat cel al unui joc de hazard.

Florida, vitală pentru republican

Cu 29 de electori şi considerat vreme îndelungată drept cel mai versatil stat-cheie, Florida ar putea, potrivit unor analişti politici, să nu mai fie considerat vital de către democraţi, având în vedere că aceştia l-au câştigat atât în 2012, cât şi în 2008, când candidatul lor a fost Barack Obama. 

Totuşi, pentru republicani rămâne un stat-cheie. Donald Trump, care a militat împotriva imigraţiei, este conştient că are nevoie de o victorie aici, însă demografia Floridei nu pare să-i fie favorabilă. 

Alegătorii hispanici reprezintă 25% din populaţie, iar electoratul afro-american, poate mai puţin mobilizat, dar în favoarea democraţilor, reprezintă 16% din populaţia statului. În plus, electoratul „alb şi şcolit“ l-a votat în 2012 pe Obama. Ca urmare, Hillary Clinton ar avea şanse să câştige Florida, însă bătălia este strânsă, după cum arată sondaje recente.

Ohio, pariul lui Trump

Ca şi Florida, Ohio, care dispune de 18 mari electori, a fost considerat multă vreme un stat-cheie. Din 1960, niciun candidat nu a obţinut victoria în alegeri fără să câştige acest stat. Numai că, la fel ca şi în cazul Floridei, Ohio nu are aceeaşi importanţă pentru ambii candidaţi. 

Statul este vital pentru Donald Trump, a cărui campanie electorală a avut un ecou favorabil în bastioanele industriale şi miniere slăbite din punct de vedere economic şi care votează în mod tradiţional cu democraţii. În aceste condiţii, „The New York Times“ nu exclude posibilitatea unui meci egal. 

Nevada, statul diversităţii

Cu şase mari electori, Nevada a devenit un stat-cheie fără ca măcar să se observe. Barack Obama a obţinut victoria aici în 2008 şi în 2012, George W. Bush l-a câştigat în 2000 şi în 2004, iar Bill Clinton şi l-a adjudecat în 1992 şi 1996. Numai că anul acesta nu este exclus ca victoria să-i revină candidatului republican. 

Afirmaţia lui Trump din timpul primarelor „Îmi plac oamenii care nu au urmat studii“ a avut priză la electoratul alb mai puţin educat, important în ecuaţia obţinerii victoriei. În plus, aici economia nu şi-a revenit ca urmare a crizei financiare din 2008 - în iulie 2016 rata şomajului era de 6,5%, în timp ce la nivel naţional era de numai 4,9%, notează Politico.

Democrata Hillary Clinton a făcut încă din 2015 eforturi să-şi atragă de partea ei electoratul de origine latină şi asiatică din acest stat, concentrându-se în special asupra oraşelor Las Vegas şi Reno. Potrivit Associated Press, în Nevada democraţii au în plus faţă de republicani aproximativ 70.000 de alegători înregistraţi. Dar mai multe sondaje de opinie arată că şi aici cursa dintre cei doi este foarte strânsă.

State cheie SUA INFOGRAFIE
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite