Alegeri SUA 2016. Donald Trump, atacat din toate părţile după ce a ameninţat-o pe Hillary Clinton cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul republicanilor la şefia Casei Albe, Donald Trump, a recurs la un gest fără precedent în politica americană, sugerând, în cadrul celei de-a doua dezbateri electorale televizate că, dacă va ajunge  preşedinte, o va trimite la închisoare pe rivala sa, democrata Hillary Clinton, comentează DPA.

Mai precis, Donald Trump a promis că, dacă va fi ales, va numi un procuror special pentru a efectua o anchetă în legătură cu Hillary Clinton şi pentru a face lumină în scandalul e-malurilor din perioada în care a ocupat funcţia de secretar de stat.

„În cazul în care câştig, voi da ordin ministrului meu de Justiţie să numească un procuror special ca să facă lumină în legătură cu situaţia ta, pentru că niciodată nu au fost atâtea minciuni, atâtea lucruri ascunse“, a afirmat el.

„A fost o greşeală. Am folosit un cont privat. Îmi asum vina. Îmi pare rău. Dar după mai mulţi ani de anchetă nimic nu a arătat că cineva s-a folosit de e-mailurile pe care le-am trimis“, a spus, la rândul său, Hillary Clinton.

Afirmaţiile lui Trump au atras critici dure, nu doar din partea democraţilor, ci şi din partea republicanilor, notează agenţia Belga.

„Candidaţii-învingători nu ameninţă să-şi trimită oponenţii la închisoare. Preşedinţii nu ameninţă cu urmărirea în justiţie a unor indivizi. Trump greşeşte aici“, a scris pe Twitter Ari Fleischer, fostul purtător de cuvânt al fostului preşedinte George W. Bush.

„Cine ar accepta să fie ministru al Justiţiei sub un preşedinte care crede că poate influenţa anchetele referitoare la adversarii săi politici?“, a scris la rândul său pe Twitter neoconservatorul David Frum, care a scris în trecut discursuri pentru George W. Bush.

În rândurile democraţilor, Eric Holder, care a deţinut funcţia de procuror general al Statelor Unite în perioada 2009-2015, l-a calificat pe Trump „periculos/inapt“ pentru funcţia pe care o vizează. 

La rândul său, laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman, editorialist al „New York Times“, s-a declarat indignat: „Să fim clari: un candidat la prezidenţiale a promis să-şi trimită oponentul la închisoare dacă va câştiga. Orice altceva este în plan secund“, a scris Krugman pe Twitter.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite