Vladimir Putin susţine că scutul antirachetă amplasat în România şi Polonia „creează în mod inevitabil o ameninţare“ pentru armata rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse Foto: EPA
Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse Foto: EPA

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu acordat cotidianului francez „Le Figaro“ că scutul antirachetă amplasat în România şi Polonia „creează în mod inevitabil o ameninţare“ pentru armata rusă, afirmând, totodată, că se inventează „ameninţări imaginare provenite din Rusia“.

„Încetaţi să inventaţi ameninţări imaginare provenind din Rusia. Le-aţi inventat singuri“, a afirmat liderul de la Kremlin în acest interviu, acordat cu ocazia vizitei sale în Franţa, în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Emmanuel Macron, notează „Les Echos“.

Totodată, Vladimir Putin a criticat din nou extinderea Alianţei Nord-Atlantice spre est, amintind că, atunci când URSS s-a destrămat, politicienii occidentali au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. 

De altfel, potrivit preşedintelui rus, dacă nu ar fi avut loc această extindere, „nu ar fi existat astăzi scutul american antirachetă în Europa, în Polonia, în România. Acesta creează în mod inevitabil o ameninţare pentru forţele noastre si rupe echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internaţională“.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre Moscova şi Washington, liderul de la Kremlin spune că „nu aşteaptă nimic bun din partea preşedintelui Statelor Unite“, în ciuda intenţiilor sale de a „normaliza relaţiile ruso-americane, deoarece acestea sunt la cel mai scăzut nivel“, punctează „Les Echos“.

Totodată, el a denunţat faptul că „persoanele care au pierdut alegerile prezidenţiale“ (din SUA, n. red.) continuă să influenţeze politica internă a acestei ţări „jucând cartea antirusă“.

Cât despre presupusa ingerinţă rusă în campaniile prezidenţiale din SUA şi din Franţa, Vladimir Putin a adus imediat în discuţie lipsa de probe, declarând că aceste acuzaţii sunt bazate pe „ficţiune“. 

„Rusia nu a făcut niciodată piraterie informatică. Nu avem nevoie“, a declarat liderul de la Kremlin, sugerând că în spatele acuzaţiilor din Statele Unite s-ar afla dorinţa democraţilor de a găsi un ţap ispăşitor pentru pierderea alegerilor. 

De asemenea, Vladimir Putin şi-a susţinut poziţia şi cu privire la conflictul din Siria, un subiect despre care a discutat cu omologul său francez, ambii fiind de acord în privinţa organizării unor convoaie umanitare.

Referitor la rămânerea la putere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, Putin a declarat că numai poporul sirian poate să decidă, subliniind totodată că nu există dovezi că liderul de la Damasc a recurs la utilizarea armelor chimice.

În cadrul interviului acordat „Le Figaro“ a fost abordat şi sensibilul subiect legat de conflictul din Ucraina. Vladimir Putin a declarat că este „un conflict intern“ al acestei ţări, iar rezolvarea acestuia depinde mai ales de „părţile implicate în conflict“.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite