Vladimir Putin scapă de oligarhii ce-l înconjoară. „De ce ar avea nevoie Putin de prieteni, când 85% din ruşi îl susţin?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceriştii apropiaţi de Vladimir Putin realizează că îi datorează multe şi astfel ezită să-l critice în mod direct, dar nu vor ca ambiţiile lui personale să le distrugă averile FOTO vanityfair.com
Afaceriştii apropiaţi de Vladimir Putin realizează că îi datorează multe şi astfel ezită să-l critice în mod direct, dar nu vor ca ambiţiile lui personale să le distrugă averile FOTO vanityfair.com

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu înfurie doar liderii occidentali. El a început să calce pe nervi şi pe unii dintre cei mai bogaţi prieteni, certându-i pentru solicitările lor de a pune capăt conflictului din Ucraina şi chiar ostracizându-i pe toţi, în afară de un mic grup de preferaţi, notează „Bloomberg“.

Căderea rublei a accentuat opoziţia printre cei mai bogaţi aliaţi ai lui Putin la adresa susţinerii rebelilor din Ucraina. Astfel preşedintele a început să micşoreze cercul de la zeci de confidenţi, la doar un mic grup de oficiali din securitate uniţi de susţinerea lor pentru separatişti, au spus doi dintre asociaţii preşedintelui, care şi-au dorit anonimatul de frica represaliilor.

Putin a devenit din ce în ce mai suspicios faţă de oamenii care îşi datorează averile legăturilor cu el şi care au fost cel mai rău loviţi de sancţiunile americane şi europene, susţin cei doi acoliţi. Cei 21 cei mai bogaţi oameni ai Rusiei au pierdut 61 de miliarde de dolari anul trecut, adică un sfert din averile lor combinate, potrivit „Bloomberg“

Grupul ce a rămas încă lângă Putin este condus de secretarul consiliului de securitate Nikolai Patruşev, de şeful serviciilor de securitate federale Alexander Bortnikov, de şeful serviciilor secrete externe Mihail Fradkov şi de ministrul Apărării Serghei Şoigu, susţine Serghei Markov, analist politic.

Miniştrii şi alţi funcţionari însărcinaţi cu contracararea problemelor economice s-au plâns în noiembrie 2014 că au trebuit să aştepte luni întregi pentru a-şi prezenta recomandările în faţa preşedintelui, care are cuvântul final în privinţa tuturor iniţiativelor majore. „Este un moment tare dificil pentru Putin. Este criticat de ambele părţi. Mulţi din Kremlin cred că Rusia ar trebui să adopte o postură şi mai dură“, spune Olga Kriştanovskaia, sociolog specializat în serviciile secrete ale lui Putin.

Cum nu se întrevede vreo încheiere a conflictului din Ucraina, există îngrijorări din ce în ce mai mari la Moscova privind costurile politice şi financiare care sunt implicate.

În timp ce Putin rămâne foarte popular şi majoritatea ruşilor susţin ajutorul dat rebelilor ucraineni, prăbuşirea preţurilor petrolului şi recesiunea care dă târcoale ţării i-a făcut pe doi oficiali să-l abordeze în presă pe liderul rus şi să-i solicite să găsească o metodă să sfârşească conflictul.

Evgheni Primakov, fost premier, ministru de externe şi şef de spioni, a spus că Rusia trebuie să evite „autoizolarea“ din pricina Ucrainei şi să menţină uşa deschisă pentru cooperarea cu SUA şi aliaţii lor din NATO. „Ne pierdem statutul de mare putere“, spunea Primakov într-un articol publicat de Rossiskaia Gazeta, ziar de stat. Primakov, care s-a născut în Kiev în 1929, a spus că, deşi Crimeea nu este supusă negocierilor, Putin ar trebui să respecte acum integritatea teritorială a Ucrainei şi să evite trimiterea de trupe pentru ajutarea separatiştilor.

Un alt aliat al lui Vladimir Putin, Alexei Kudrin, fost ministru de finanţe, a declarat luna trecută că Rusia se confruntă cu o criză economică de proporţii dacă nu repară legăturile cu SUA şi Europa.

Şi afaceriştii apropiaţi de Putin realizează că îi datorează multe şi astfel ezită să-l critice în mod direct, dar nu vor ca ambiţiile lui personale să le distrugă averile, a declarat unul dintre cei doi anonimi, pentru „Bloomerg“.

Astăzi, prieteniile şi loialitatea nu mai înseamnă nimic. De ce ar avea nevoie Putin de prieteni, când 85% din ruşi îl susţin?“, declară şi Serghei Pugaciov, fost miliardar şi senator, odată foarte apropiat de Putin.Body

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite