Vladimir Putin, greu de izolat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă nu va participa, joi, la summitul G7, preşedintele rus Vladimir Putin va fi, vineri, în centrul evenimentelor dedicate comemorării a 70 de ani de la marea debarcare din Normandia. Şi asta în pofida faptului că occidentalii au declarat în repetate rânduri că vor să „izoleze“ Rusia diplomatic şi economic din cauza „anexării“ Crimeei şi „destabilizării“ estului Ucrainei, relatează AFP.

Programat iniţial la Soci, summit-ul  G8 (grupul statelor puternic industializate, plus Rusia), redevenit G7 după excludere Rusiei, se va desfăşura, joi, la Bruxelles, dar preşedintele rus Vladimir Putin este lăsat la uşă. Excluderea liderului de la Kremlin s-a dorit a fi cea mai vizibilă acţiune de pedepsire a Rusiei pentru anexarea Crimei. Dar Vladimir Putin nu a putut fi lăsat pe dinafară la celebrarea Debarcării în Normandia.

 Mai mult, preşedintele Franţei, François Hollande, l-a invitat în Franţa pe liderul de la Kremlin cu o zi înainte şi va organiza în onoarea oaspetelui său un dineu la Elysée. În ciuda presiunilor SUA de a anula cina, Hollande a rămas pe poziţii. Diplomaţia franceză vrea să arate că este „vizionară“ şi că jucă un rol-cheie , împreună cu Germania în rezolvarea conflictului din Ucraina .

De altfel, în timpul recentei sale vizite în Azerbaidjan, şeful statului francez a spus că vrea o Ucraină europeană, dar nu fără Rusia. Şi patronatul german i-a transmis cancelarului german că nu vor sancţiuni împotriva lui Putin . Iar Merkel va avea şi ea o întâlnire bilaterală cu liderul de la Kremlin, mâine, în Normandia.

Premierul britanic, David Cameron avea programată o întrevederea bilaterală cu Putin în Normandia, dar şi-a devansat-o pentru joi.  „Întrevederea a fost avansată pentru a se potrivi mai bine cu timpii premierului şi ai preşedintelui“, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Londra. „Această întâlnire bilaterală este o oportunitate majoră pentru a insista asupra importanţei dialogului între Guvernul rus şi noua Administraţie ucraineană“, adaugă oficialul britanic.

Casa Albă insistă de mai multe săptămâni asupra faptului că Obama şi Putin nu vor avea un tête-à-tête în Franţa. Dar ei se vor întâlni totuşi pentru un dejun, vineri, în Normandia, la castelul Bénouville, apoi în cursul ceremoniilor de la Ouistreham (nord-vestul Franţei). Va fi o premieră de la izbucnirea crizei ucrainene, la sfârşitul lui 2013, chiar dacă liderii şi-au vorbit de nenumărate ori la telefon de atunci. „Sunt sigur că îl voi vedea. Va fi acolo“, a declarat laconic preşedintele Statele Unite, ieri, la Varşovia.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite