Un om de ştiinţă rus bolnav, învinuit de trădare, a murit în arest

0
0
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Cercetătorul Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, care a fost arestat, joi, 30 iunie, fiind bănuit de trădare, a murit, a informat presă rusă pe 3 iulie, preluat de Radio Europa Liberă Moldova.

Avocatul savantului, Aleksandr Fedulov, a afirmat pentru Reuters că Dmitri Kolker a murit pe 2 iulie. „A murit ieri”, a declarat Fedulov. „Mâine vom depune o plângere cu privire la detenţia sa”. 

Fiica omului de ştiinţă a confirmat că familia sa a primit o telegramă prin care li se aducea la cunoştinţă că Dmitri Kolker a murit. Aceasta mai afirmă că mesajul cuprindea puţine informaţii încât familia nu poate valida moartea lui Kolker, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

„La început, fratele meu a postat informaţia pe VK, dar i-am cerut să o retragă”, a spus ea pentru canalul de Telegram Sibermedia. „Trebuie să obţinem o confirmare”, a mai adăugat aceasta. 

Dmitri Kolker a fost arestat, în timp ce se afla la o clinică din Novosibirsk unde se trata pentru cancerul pancreatic în stadiu avansat. Omul de ştiinţă a fost învinuit că a comunicat secrete de stat către China.  

Un tribunal din Rusia a hotărât, la 2 iulie, că bărbatul să fie arestat preventiv timp de două luni, până la încheierea investigaţiei condusă de Serviciul Federal de Securitate (FSB). 

Fiul lui Dmitri Kolker a afirmat ziariştilor că în momentul arestării, tatăl său nu se putea hrăni singur şi că era hrănit intravenos la clinica din Novosibirsk. 

Anatoli Maslov, un alt cercetător de la Institutul de Mecanică Teoretică şi Practică al Academiei Siberiene de Ştiinţe, 75 de ani, a fost arestat în legătură cu acest caz. 

Maslov ar fi arestat în închisoarea Lefortovo din Moscova. 

Cel puţin 12 salariaţi ai filialei siberiene a Academiei de Ştiinţe a Rusiei au fost ţinta unor anchete penale, în ultimii cinci ani. 

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite