„The Sunday Times“: Rusia, suspectată de implicare în alte două asasinate în Marea Britanie

0
0

Rusia ar avea legătură cu alte două asasinate comise în ultimii ani în Marea Britanie, potrivit unor probe descoperite de anchetatorii britanici care se ocupă de investigaţia în cazul otrăvirii fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în luna martie în oraşul Salisbury din Anglia, potrivit publicaţiei „The Sunday Times“.

Anchetatorii Diviziei antiteroriste a Scotland Yard-ului, cunoscută sub numele de SO15, care investighează cazul Skripal, au avut acces la informaţii care indică faptul că în spatele uciderii a încă două persoane în Marea Britanie în ultimii ani s-ar putea afla Kremlinul.

Potrivit publicaţiei citate de EFE, ar fi vorba despre Aleksandr Perepelicinîi, un om de afaceri rus critic la adresa Kremlinului, care a murit în 2012 la reşedinţa sa din Surey, sudul Angliei, după ce mâncase o supă rusească.

Cel de-al doilea caz ar fi cel al antreprenorului Scot Young, care avea printre prieteni voci critice la adresa Moscovei. În urmă cu patru ani, acesta a murit după ce a căzut de la etaj, la domiciliul său din Londra, notează „The Mirror“. 

„The Sunday Times“ scrie că Poliţia metropolitană din Londra ar vrea ca aceste decese să fie recunoscute drept „suspecte“ şi, ca urmare, va solicita ajutorul unor martori.

Divizia SO15 ar fi adunat dovezi potrivit cărora agenţi ai GRU (serviciul militar de informaţii din Rusia) au călătorit în Regatul Unit când cei doi au încetat din viaţă.

În martie, fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu substanţa neurotoxică noviciok, care fusese plasată pe mânerul uşii de la casa acestuia din Salisbury, însă cei doi au supravieţuit graţie eforturilor susţinute ale medicilor.  

Cazul Skripal a provocat un conflict diplomatic de proporţii între Rusia şi Regatul Unit, Londra acuzând Moscova de otrăvirea fostului spion. De cealaltă parte, Kremlinul a negat orice implicare în acest caz.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri