UPDATE Operaţiunea antiteroristă din Daghestan s-a încheiat. Cel puţin 15 poliţişti au fost ucişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanțul atacurilor care au avut loc asupra a două biserici, o sinagogi și a unui post al poliţiei rutiere în oraşele Derbent şi Mahacikala din Daghestan a ajuns la 15 morți. Printre aceștia se numără mai mulți polițiști, civili și un preot ortodox, relatează Al Jazeera.

Atacurile s-au soldat cu mai mulți morți FOTO: X
Atacurile s-au soldat cu mai mulți morți FOTO: X

UPDATE: 14. 20 Un grup de oameni înarmați au omorât cel puțin 19 persoane în sudul Rusiei, într-un atac terorist atroce pe care unii oficiali au încercat să îl pună pe seama Occidentului.

Printre victimele de până acum se numără 15 membri ai forțelor de ordine, trei civili și un preot căruia un atacator i-ar fi tăiat gâtul, alte zeci de victime fiind spitalizate cu răni prin împușcare și arsuri.

UPDATE 11.20 „Ca urmare a neutralizării ameninţărilor la adresa vieţii şi sănătăţii cetăţenilor, s-a decis să se pună capăt operaţiunii antiteroriste" în Daghestan începând cu ora 05:15 GMT, a precizat comitetul, citat de agenţiile de presă ruse.

Indivizi înarmaţi au atacat duminică biserici ortodoxe şi o sinagogă în Daghestan, ucigând un preot şi cel puţin 15 poliţişti, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor, care au denunţat acte "teroriste".

Atacurile au avut loc în capitala Daghestanului, Mahacikala, şi în oraşul de coastă Derbent.

Un preot ortodox rus, în vârstă de 66 de ani, a fost ucis la Derbent, potrivit autorităţilor.

Cel puţin 15 poliţişti au fost ucişi de asemenea în aceste atacuri, a declarat liderul regional, Serghei Melikov, într-o înregistrare video postat pe Telegram în noaptea de duminică spre luni.

„Cel puţin 15 poliţişti au căzut victime ale actului terorist" în Daghestan, a anunţat Melikov, subliniind că aceştia "au apărat locuitorii civili (...) cu preţul vieţii lor".

Știre inițială

Bilanțul atacurilor care au avut loc asupra a două biserici, o sinagogi și a unui post al poliţiei rutiere în oraşele Derbent şi Mahacikala din Daghestan a ajuns la 15 morți. Printre aceștia se numără mai mulți polițiști, civili și un preot ortodox, relatează Al Jazeera.

„În jurul orei 18:00 (15:00 GMT) în Derbent, persoane necunoscute au tras cu arme automate asupra unei sinagogi şi a unei biserici”, a informat ministerul pe Telegram.

”Conform informaţiilor preliminare, un poliţist a fost ucis şi un altul a fost rănit”, a adăugat ministerul, scrie Agerpres.

Comitetul naţional antiterorist a informat că preotul bisericii ortodoxe, un bărbat de 66 de ani, a fost ucis în atac. Comitetul a declarat alertă ”pentru asigurarea securităţii, oprirea crimelor teroriste şi arestarea celor implicaţi în atac”.

Ministerul de Interne a mai raportat că un alt atac a avut loc duminică la Mahacikala, capitala Daghestanului, la aproximativ 110 de km nord de Derbent, unde persoane necunoscute au tras asupra unei alte biserici şi a unui punct de control în trafic, omorând un poliţist şi un paznic al bisericii, şi rănind alţi şase poliţişti.

Televiziunea publică rusă a difuzat imagini cu sinagoga cuprinsă de foc şi coloane dense de fum.

Ulterior, poliţia a anunţat că numărul răniţilor în atacurile din cele două oraşe a ajuns la 16.

În Derbent, atacatorii au fugit cu o maşină VW Polo albă, în timp ce în Mahackala au avut loc schimburi de focuri între poliţişti şi atacatori.

Potrivit autorităţilor, doi dintre atacatori au fost ucişi şi alţii au fost arestaţi.

Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a declarat că aceste atacuri ”sunt o încercare de a destabiliza situaţia” din republică, şi a cerut populaţiei să rămână calmă.

Direcţia de investigaţii a Comitetului de anchetă din Daghestan a deschis dosare penale pentru atacuri teroriste în legătură cu atacurile din cele două oraşe.

ORA 20:14 VIDEO Atacurile au avut loc în ziua în care ruşii ortodocşii sărbătoresc Rusaliile.

Atacatori necunoscuţi au deschis focul împotriva unei biserici ortodoxe, a unei sinagogi şi a unui post de poliţie din regiunea Daghestan din Caucazul de Nord rus, un preot şi doi poliţişti fiind ucişi, a informat Ministerul de Interne, citat de agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters şi EFE.

”În jurul orei 18:00 (15:00 GMT) în Derbent, persoane necunoscute au tras cu arme automate asupra unei sinagogi şi a unei biserici”, a informat ministerul pe Telegram.

”Conform informaţiilor preliminare, un poliţist a fost ucis şi un altul a fost rănit. Atacatorii au fugit cu o maşină VW Polo albă”, care este căutată de poliţie, a adăugat ministerul.

Potrivit agenţiei RIA, citată de Reuters, un preot şi un paznic al bisericii au fost ucişi.

Ulterior, biroul primarului a raportat că, ”după atac, sinagoga a luat foc”. Angajaţi ai Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă sting incendiul.

Imagini cu sinagoga cuprinsă de foc şi coloane dense de fum au fost difuzate de televiziunea publică rusă.

Atacul a avut loc în ziua în care ruşii ortodocşii sărbătoresc Rusaliile.

Potrivit Ministerului de Interne din Daghestan, ”a fost activat ''planul de interceptare'', iar 'identitatea atacatorilor este în curs de a fi stabilită”.

Un alt atac s-a produs duminică la un post de poliţie din Mahacikala, la circa 125 km nord de Derbent şi principalul oraş din Daghestan, o regiune majoritar musulmană din sudul Rusiei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite