Rusia îşi arată muşchii în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova şi-a suplimentat echipamentul militar, inclusiv tancuri şi elicoptere, la baza aeriană de la Latakia , potrivit unor oficiali americani, ceea ce creşte posibilitatea unor misiuni de luptă în spaţiul aerian sirian.

Până în acest moment, Rusia are 28 de avioane, precum şi 20 de elicoptere staţionate pe Aeroportul Internaţional Bassel Al-Assad din Latakia, conform oficialilor americani. Pe lângă avioane, fotografiile din satelit arată artilerie şi tancuri T-90.  Imaginile, postate de site-ul de monitorizare a conflictelor Oryx Blog, arata vehicule R-166-0.5 în care se află soldaţi ruşi. Conform site-ului, acest vehiculul militar oferă „comunicare de date şi voce pe o rază mare“ .

Echipamentul adus în două facilităţi ruseşti de lângă baza aeriană de lângă Latakia, lângă oraşul Al-Sanobar, arată că au fost aduse noi vehicule blindate şi corturi, iar la depozitul de armament din Istamo se pot vedea suprafeţe noi asfaltate.

„Construcţia arată o creştere a forţei expediţionare ce va spori puterea terestră a Rusiei, putând proteja mai bine regiunea Latakia“ , fief al regimului lui Bashar al-Assad din vestul ţării, a precizat Robert Monks, editor la IHS Jane's Defense Review. Un înalt oficial militar sirian a declarat că armata siriană a primit de la Moscova cel puţin cinci avioane de luptă şi avioane de recunoaştere care ajută la identificarea obiectivelor cu o mare precizie, precum şi material de luptă sofisticat pentru combaterea Statului Islamic.

„Este vorba despre arme de apărare şi de atac, în special arme sofisticate care trag cu precizie şi rachete teleghidate“, a adăugat el.  O altă sursă militară de la Latakia a declarat că armata „a primit avioane de recunoaştere ruseşti care le permit forţelor terestre şi aeriene siriene să identifice obiectivele cu precizie, precum şi radare şi binocluri cu infraroşu“. „Efectul armelor ruseşti începe să se facă simţit pe teritoriul sirian şi armata a început să le utilizeze în oraşele Deir Ezzor şi Raqa, în special asupra poziţiilor SI“, a subliniat oficialul militar sirian. 

John Kerry: Activităţile militare ruse în Siria sporesc riscul confruntării cu alianţa antiteroristă

Activităţile militare efectuate de Rusia pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad sporesc riscul confruntărilor cu forţele coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite care bombardează poziţii din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, citat de Mediafax.

Într-un interviu acordat cotidianului italian la Stampa, John kerry a declarat că i-a transmis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, preocuparea Statelor Unite privind implicarea Rusiei în războiul civil din Siria.

„Acţiunile Rusiei pot provoca o escaladare a conflictului şi ar putea conduce la pierderea unor vieţi omeneşti nevinovate, amplificând afluxul de refugiaţi; de asemenea, există riscul confruntărilor între forţele ruse şi coaliţia internaţională care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic“, atrage atenţia Kerry.

Statele Unite coordonează o coaliţie internaţională care efectuează raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic. Şi Israelul a exprimat preocupări privind asistenţa militară oferită de Rusia regimului Bashar al-Assad, subliniind că există riscul unor confruntări accidentale cu forţele israeliene din zonă.

image
RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite