Rusia ar putea primi garanţii din partea NATO că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO nu exclude posibilitatea de a semna un document prin care să garanteze că viitorul său scut antirachetă în Europa nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, a anunţat vineri un oficial.

De altfel, această promisiune au formulat-o în repetate rânduri diferiţi oficiali americani, dar Moscova nu a primit încă nimic oficial, notează Ria Novosti.

"Un număr mare dintre liderii noştri, inclusiv secretarul general al NATO, au declarat că acest scut nu va fi îndreptat împotriva Rusiei. Cred că va fi posibil în final să se semneze între NATO şi Rusia o declaraţie privind garanţiile politice care să ţină cont de această preocupare", a declarat adjunctul secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice pe probleme politice şi politica de securitate.

Ideea de a amplasa un scut antirachetă comun a fost formulată în noiembrie 2010 la summit-ul Rusia-NATO de la Lisabona. Moscova estimează că arhitectura acestui scut trebuie concepută pe baza unui parteneriat strâns şi trebuie să se bazeze pe măsuri de încredere între toţi participanţii la acest proiect.

Afirmând că viitorul sistem de apărare antirachetă în Europa nu va fi îndreptat împotriva potenţialului strategic rus, Washingtonul a refuzat până în prezent să semneze un acord cu caracter de constrângere pe această temă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite