Rusia acuză Occidentul că „destabilizează” Bosnia şi Herţegovina

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ambasada Rusiei în Bosnia şi Herţegovina acuză Occidentul de faptul că întreprinde acţiuni care pot duce la o „posibilă destabilizare” a acestei ţări din Balcani. Acuzaţia survine la o zi după ce reprezentantul internaţional pentru Bosnia şi Herţegovina a suspendat o lege separatistă controversată a Republicii Srpska (RS), o entitate sârbă, relatează AFP.

Această reacţie a Rusiei relevă tensiuni în această regiune fragilă, situată în Est şi Occident, în care Moscova încearcă să-şi crească influenţa.

În urma invaziei Ucrainei de către Kremlin s-au multiplicat temeri cu privire la apariţia unor noi tensiuni în Blacani.

Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, germanul Christian Schmidt, susţinut de către Occident, dar nerecunoscut de către Rusia, a ordonat marţi suspendarea unei legi privind bunurile publice, adoptată în februarie de către Republica Srpska.

Republica Srpska intenţiona, prin această lege - care slăbeşte puterea centrală -, să-şi însuşească bunurile statului bosniac de pe teritoriul său, şi anume clădiri publice, infrastructuri sau terenuri.

Bosnia şi Herţegovina este împărţită - de la sfârşitul războiului intercomunitar din perioada 1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi - în două entităţi, şi anume Republica Srpska şi o federaţie croato-musulmană, unite printr-un guvern central, însă slab.

Decizia diplomatului german de a suspenda legea separatistă este respinsă drept „ilegitimă” de către Ambasada Rusiei la Sarajevo.

Ambasada rusă cere într-un comunicat ca această decizie să fie „anulată” de către Comitetul Director al Consiliului de Implementare a Păcii (PIC) în Bosnia şi Herţegovina.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri