Reluarea zborurilor Rusia-Georgia, criticată de Ucraina: „Kremlinul nu poate decât să se bucure“

0
Publicat:

Ucraina a criticat marţi reluarea legăturilor aeriene între Rusia şi Georgia, decisă de Moscova săptămâna trecută, după o interdicţie de patru ani, în plin război cu Kievul, informează AFP, citată de Agerpres.

Legăturile aeriene între Rusia și Georgia se reiau după 4 ani FOTO Shutterstock
Legăturile aeriene între Rusia și Georgia se reiau după 4 ani FOTO Shutterstock

"Lumea este pe cale să izoleze Rusia pentru a o forţa să înceteze războiul, însă Georgia primeşte companiile ariene ruse şi le trimite pe ale sale la Moscova", a denunţat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, pe Twitter.

"Kremlinul nu poate decât să se bucure de un asemenea rezultat", a adăugat el. Zborurile din Rusia spre Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, erau interzise din 2019.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat această blocadă miercurea trecută, acordând totodată un regim fără vize cetăţenilor georgieni care doresc să se deplaseze în Rusia.

Cu toate acestea, relaţiile diplomatice dintre Rusia şi Georgia rămân rupte după războiul în care cele două ţări s-au confruntat în 2008 şi în urma căruia Moscova a desfăşurat trupe în două teritorii separatiste proruse georgiene.

De mai multe luni, opoziţia georgiană denunţă ceea ce ea consideră a fi un viraj prorus al guvernului, care îngrijorează de asemenea Uniunea Europeană la care Tbilisi aspiră să adere.

Facilitează schimburile și contactele

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, o pro-occidentală cu puteri limitate, a denunţat reluarea zborurilor cu Rusia drept "o provocare" a Moscovei.

La rândul său, Moscova a pledat în favoarea acestor măsuri menite să "faciliteze progresiv schimburile şi contactele" între cetăţenii ruşi şi georgieni.

Primul zbor rus cu destinaţia Georgia este prevăzut în acest stadiu pentru vineri, într-o ţară care găzduieşte un mare număr de emigranţi ruşi care au fugit de mobilizarea militară decretată de Vladimir Putin în septembrie 2022.  

Rusia a anunțat că anulează regimul de vize cu Georgia. Țara denunţă o „provocare”

Rusia a anunţat pe 10 mai 2023 anularea regimului său de vize cu Georgia, autorizând companiile ruse să reia zborurile către această ţară din Caucazul de Sud, cu care a avut un conflict armat în august 2008, o decizie calificată drept o nouă 'provocare' a Moscovei de către preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit unui decret prezidenţial, cetăţenii georgieni ar putea începând din 15 mai să intre şi să rămână în Rusia fără viză pentru un sejur sub 90 de zile, cu excepţia sejururilor din motive profesionale.

Printr-un decret separat, Kremlinul a ridicat interdicţia, în vigoare din 2019, a zborurilor companiilor ruse spre Georgia.

Aceste două decizii sunt 'în conformitate cu abordarea noastră de principiu pentru o facilitare progresivă a schimburilor şi contactelor" între cetăţenii din cele două ţări, a explicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite