Reacțiile vocilor pro-Kremlin după „incursiunile“ din Belgorod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incursiunea din această săptămână în regiunea Belgorod din vestul Rusiei a stârnit reacții mixte din partea unor voci pro-Kremlin proeminente.

Tanc rusesc capturat de combatanții anti-Putin FOTO Twitter
Tanc rusesc capturat de combatanții anti-Putin FOTO Twitter

Incursiunea armată, cea mai gravă de la începutul ofensivei Moscovei în Ucraina anul trecut, a determinat Kremlinul să își exprime "profunda îngrijorare" și să evacueze nouă sate din regiunea Belgorod.

Oficialii ucraineni au negat implicarea, în timp ce două unități militare anti-Kremlin din cadrul forțelor Kievului au revendicat responsabilitatea, în timp ce Moscova a dat vina pe un "grup de sabotaj" ucrainean.

În timp ce unii, cum ar fi redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, s-au abținut în exprimarea opiniilor, alții au trecut la criticarea vocală a celor mai înalte cadre militare ale Rusiei pentru neglijență și lipsă de pregătire pentru acest incident.

Lipsa unui răspuns unitar semnalează faptul că atacul i-a luat prin surprindere atât pe oficialii ruși, cât și pe propagandiști, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA.

The Moscow Times a adunat câteva dintre cele mai notabile reacții la atac:

Evgheni Prigojin

Liderul grupului de mercenari Wagner a folosit atacul ca pe o nouă ocazie de a critica oficialii Ministerului rus al Apărării, cu care se dușmănește public de luni de zile.

"Cred că serviciile de frontieră au fost cele care, fără teamă și cu responsabilitate, au ținut piept acestui grup de sabotaj. Dar unde se aflau militarii atunci când grupul de sabotaj a luat cu asalt - aceasta este o întrebare importantă care ar trebui adresată conducerii militare", a declarat Prigojin.

"Din câte știu eu, departamentul militar nu se preocupă de consolidarea frontierelor noastre", a adăugat el.

Ulterior, Prigojin și-a extins criticile la oficialii locali din regiunile de frontieră, acuzându-i că fură fondurile alocate pentru fortificarea zonelor de frontieră și că "își fac de cap" în loc să își protejeze țara.

Alexander Kots

Corespondentul de război și expertul aliniat la Kremlin a împărtășit frustrarea lui Prigojin față de oficialii militari și serviciile de informații care, în opinia sa, au permis ca atacul să aibă loc.

"Există unele întrebări la care nu s-au dat încă răspunsuri. De fapt, există răspunsuri la ele, dar ele sunt foarte neplăcute", a scris Kots pe canalul său de Telegram, unde a continuat cu o listă de întrebări adresate oficialilor ruși, inclusiv despre lipsa fortificațiilor antitanc și despre zonele minate din apropierea graniței.

Dmitri Medvedev

Fostul președinte Dmitri Medvedev i-a calificat pe organizatorii atacului de luni drept "huligani și sabotori", cerând în același timp autorităților să îi "omoare ca pe șobolani", potrivit unei declarații citate de TASS.

Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a acuzat, de asemenea, Ucraina că a mințit în negarea responsabilității pentru atac și a afirmat că "regimul de la Kiev", împreună cu SUA și Uniunea Europeană, sunt pe deplin responsabili pentru atac.

Igor Girkin

Girkin, un fost comandant al forțelor separatiste din estul Ucrainei, a calificat incursiunea de luni drept un efort de propagandă orchestrat de Kiev, menit să ridice moralul ucrainenilor în perspectiva contraofensivei sale iminente.

"Am prezis acest tip de raiduri care semnalează o posibilă ofensivă a inamicului pe alte fronturi, care va avea loc în curând. Aceste raiduri au ca scop districtul personalului și echipamentelor militare rusești", a scris Girkin pe Telegram.

Serghei Markov

Fostul consilier al președintelui Vladimir Putin a calificat incursiunea de la Belgorod drept "încercarea lui Zelenski de a ascunde efectele negative ale înfrângerii de la Bakhmut", dar a prezis că incidentul va determina opinia publică rusă să susțină lovituri mai active asupra Ucrainei și să ceară preluarea orașului Harkov din nord-estul Ucrainei.

"'Putin, trebuie să fii din ce în ce mai aspru' este noua cerere a poporului", a scris Markov.

Mass-media de stat

Știrea despre incursiune nu numai că a fost plasată departe de primele pagini ale ziarului de stat Rossiyskaya Gazeta, principalul ziar rusesc, dar a fost îngropată ca parte a unei alte știri legate de ceea ce Kremlinul numește "operațiunea sa militară specială", potrivit lui Steve Rosenberg de la BBC.

Un alt ziar legat de stat, Moskovsky Komsomolets, a declarat că "raidul terorist" din Belgorod a fost orchestrat de Ucraina sub "comanda unor instructori NATO din umbră", așa cum se arată în videoclipul BBC.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite