Putin se confruntă cu o nouă revoltă: 60 de paraşutişti ruşi refuză să mai lupte după ce şi-au văzut camarazii ucişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Vladimir Putin întâmpină probleme în ceea ce priveşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina. 60 de paraşutişti ar fi refuzat să continue lupta în război.

Paraşutiştii de elită ruşi au organizat o revoltă după ce şi-au văzut tovarăşii ucişi în luptă, conform unor surse ale publicaţiei The Sun.

Soldaţii erau instalaţi la cartierul general al forţelor aeriene din Pskov, în nordul Rusiei. 

Trupele, etichetate acum drept Refusenik, au fost relocate în Belarus ca parte a forţei de invazie, dar, după ce s-au revoltat, au fost trimise în dizgraţie înapoi la baza lor din Pskov.

Unii au fost demişi şi catalogaţi drept „laşi”, în timp ce alţii urmează să se confrunte cu echivalentul rusesc al unei curţi marţiale, putând fi pedepsiţi chiar şi cu închisoarea. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi-ar fi trimis unul dintre adjuncţi la Pskov pentru a se ocupa de insubordonaţi.

Ucraina susţine că cei aproximativ 60 de militari erau paraşutişti de elită, dar acest lucru nu a fost confirmat până acum, chiar dacă erau din Pskov, un sediu cheie al celor mai de elită forţe aeriene ale Rusiei.

„Cei mai mulţi dintre ei sunt în prezent concediaţi, dar unii sunt ameninţaţi cu dosare penale”, scrie agenţia rusă de opoziţie Pskovskaia Guberniya.

Este cel mai recent caz referitor la abandonul sau nesupunerea armatei ruse de a mai lupta în războiul din Ucraina.

Sergenţii jefuiesc casele civililor

Vladimir Safronov, în vârstă de 23 de ani, este un soldat rus captiv care vine din Pskov. El le-a povestit anchetatorilor ucraineni despre problemele cu raţiile şi despre modul în care ofiţerii săi jefuiau populaţia civilă.

„Sunt probleme mari cu raţiile de mâncare. De cele mai multe ori, o raţie pentru o persoană este împărţită la două”. 

El a continuat: „Sunt multe jafuri, am asistat personal la ele. Nu susţin asta, în principal sergenţii superiori şi comandantul au comis astfel de acte…”

Militar rus capturat


Vladimir Safronov, un militar rus capturat de ucraineni FOTO East2West

„Am văzut civili care se ascundeau, oameni care nu au putut să evacueze, care trăiau într-o frică constantă. Mi-a părut îngrozitor de rău pentru ei, a fost înfricoşător să-i găsesc”.

Rapoartele anterioare spuneau că trupele de elită ale forţelor speciale OMON din Khakassia au refuzat să lupte.

Într-un alt caz, trupele din statul neoficial Osetia de Sud s-au întors pe jos la casele lor după ce au refuzat să participe la ostilităţile din Ucraina.

Lucrurile acestea au ieşit la iveală după ce, la începutul acestei săptămâni, au apărut imagini şocante cu cadavrele soldaţilor ruşi puse la grămadă după ce ar fi căzut într-o ambuscadă la Sumî, nord-estul Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite