Putin îşi apără strategia în Siria şi spune că atacurile aeriene sunt în sprijinul lui Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO AFP
Vladimir Putin FOTO AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a apărat atacurile aeriene ale aviaţiei sale în Siria şi spune că scopul lor este de a „stabiliza autoritatea legitimă” a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat din Rusia, Putin a declarat că vrea să „creeze condiţii pentru un compromis politic” în Siria.

Liderul de la Kremlin a negat că atacurile aeriene ar ţinti grupuri de opoziţie moderate, şi nu doar militanţi ai Statului Islamic.

El crede că fără sprijinul Moscovei pentru Bashar al-Assad, Siria ar fi în pericolul de a ajunge să fie condusă de „grupări teroriste”.

Putin a mai declarat că Rusia nu va trimite trupe terestre pe teritoriul Siriei.

„Nu plănuim să facem asta şi prietenii noştri sirieni ştiu acest lucru”, a spus liderul rus.

Putin a subliniat că a anunţat statele occidentale că va începe aceste operaţiuni.

„I-am anunţat pe partenerii noştri americani şi pe mulţi alţi parteneri, în special din regiune, despre intenţiiile noastre şi despre planurile noastre. [...] Niciodată Rusia nu a fost avertizată în legătură cu operaţiuni similare care au fost plănuite sau lansate. [...] Vreau să subliniez încă o dată că acţionăm în concordanţă cu legile internaţionale şi la cererea autorităţilor oficiale din Siria”, a adăugat Putin.

Putin a comentat şi lansarea de atacuri cu rachete de rază lungă din Marea Caspică, eveniment ce a reprezentat o surpriză pentru serviciile secrete americane.

„Serviciile secrete americane sunt unele dintre cele mai puternice din lume, dar nu ştiu totul şi nu ar trebui să ştie totul”, a mai declarat Putin, care spune că nu înţelege de ce SUA refuză să împartă informaţii cu Rusia în legătură cu Statul Islamic.

În legătură cu politica externă a ţării sale, Putin spune că aceasta este „cu adevărat paşnică, fără nicio exagerare”.

„Dacă ne uităm la harta politică a lumii şi vedem unde e Rusia, devine evident că nu avem nevoie de teritorii străine sau de resurse naturale. Avem totul în abundenţă. Suntem o ţară care se poate autosusţine”, a spus liderul de la Kremlin, adăugând că Rusia nu îşi doreşte conflict sau război cu nicio ţară.

Rusia nu îşi doreşte să creeze un imperiu sau să reconstruiască Uniunea Sovietică, dar „trebuie să ne apărăm intependenţa şi suveranitatea. Am mai făcut-o în trecut şi o să o facem şi în viitor”, a mai declarat Putin.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite