Putin îl apără pe Trump la conferinţa sa anuală cu presa: acuzaţii „complet inventate“. Ce spune despre cauzele schimbării climatice şi Lenin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Procedura de impeachment deschisă împotriva lui Donald Trump se bazează pe acuzaţii „complet inventate“, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin în conferinţa sa anuală cu presa.

„Mai trebuie să treacă şi prin Senat, unde republicanii sunt majoritari. Şi este puţin probabil că îşi doresc să înlăture de la putere un reprezentant al partidului lor pe baza unor acuzaţii complet inventate“, a apreciat Putin, răspunzând unei întrebări despre relaţiile ruso-americane.

Liderul de la Kremlin a mai spus că actuală criză de la Washington nu este decât o „continuare a luptelor politice interne“.

„Partidul care a pierdut alegerile, Partidul Democrat, încearcă să obţină rezultate prin alte mijloace şi alte instrumente, acuzându-l pe Trump că a complotat cu Rusia. Ulterior, s-a dovedit că nu a fost cazul. Iar acum, au inventat o poveste de presiune asupra Ucrainei“, a adăugat Putin, citat de AFP, reiterând o ipoteză evocată de Trump.

Donald Trump a devenit miercuri al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite şi primul preşedinte republican pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor. El este acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului în urma unei discuţii telefonice în care i-a sugerat omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să favorizeze deschiderea unei anchete de corupţie împotriva lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden. Ori democratul Joe Biden se anunţă drept principalul său adversar la alegerile prezidenţiale din noiembrie anul viitor.

În ceea ce priveşte relaţiile ruso-americane, Putin a mai suţinut că este pregătit să cadă de acord asupra unui nou tratat START, dar că nu a existat niciun răspuns de la Washington.

Despre razboiul din Ucraina

Preşedintele rus a vorbit şi despre alte probleme internaţionale în această conferinţă de presă maraton.

În ciuda evidenţelor, liderul de la Kremlin a negat din nou implicarea Ruisiei în conflictul din estul Ucrainei. Potrivit lui, luptătorii străini din estul Ucrainei sunt mercenari care luptă de ambele părţi.

Despre cauzele schimbării climatice

Vorbind despre modificările climatice, în condiţiile în care Moscova a înregistrat miercuri aproape 6 grade Celsius, cu zece grade Celsius în plus faţă de temperatura obişnuită pentru această perioadă, Putin s-a arătat sceptic asupra responsabilităţii umane în schimbarea climatică.

„Nimeni nu cunoaşte cauzele modificării climei mondiale. Noi ştim că Terra noastră a cunoscut perioade de încălzire şi de răcire, iar asta poate depinde de procesul din univers“, a declarat el.

„O mică schimbare a unghiului de rotire a Terrei în jurul Soarelui poate conduce - şi a condus în trecut - planeta la schimbări serioase, colosale ale climei, cu consecinţe dramatice“, a adăugat şeful statului rus.

Putin a apreciat că „evaluarea influenţei pe care o poate avea umanitatea contemporană“ asupra climei este „foarte dificilă, chiar imposibilă“.

Nu este pentru prima oară când preşedintele rus face declaraţii prin care sugerează că activitatea umană nu este principala cauză a modificărilor climatice. Preşedinte al unui stat mare producător de hidrocarburi, el a avertizat în noiembrie mai ales împotriva îndemnurilor europenilor de renunţare la energiile fosile, notează AFP.

„Apărând acest tip de propuneri, îmi pare că umanitatea se poate întoarce să trăiască în peşteri, pentru că nu va mai consuma nimic“, a declarat el.

Chestionat asupra concurenţei politice în Rusia, Putin s-a făcut iniţial că nu aude şi a cerut să i se repete întrebarea.

Nimeni nu trebuie să se atingă de Lenin

Trupul neînsufleţit al revoluţionarului bolşevic, conservat într-un mausoleu din Piaţa Roşie de la Moscova, nu trebuie mutat, a reafirmat Putin.

„După mine, nu trebuie atins. Cel puţin atât timp cât viaţa şi destinul multor oameni rămân legate de el (...) şi legate de succesele trecutului, de anii sovietici“, a declarat Putin, potrivit AFP.

Problema Mausoleului lui Vladimir Ilici Lenin, inaugurat după moartea acestuia în 1924, este foarte controversată în Rusia, unde Partidul Comunist este principala formaţiune din opoziţie în Parlament.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul VTsIOM din 2017, peste 60% dintre ruşi cred că trupul primului lider sovietic trebuie mutat şi înmormântat.

Joi, Putin a criticat politica lui Lenin după Revoluţia din 1917, apreciind că el „nu a fost un om de stat, ci un revoluţionar“.

În contextul în care Guvernul ţarist era „foarte centralizat şi unit“, în opinia lui Putin, Lenin a propus „o confederaţie cu dreptul de a ieşi din ea“, în care diversele popoare din ţară erau alocate anumitor teritorii.

„Însă repartizarea acestor teritorii nu corespundea întotdeana locurilor de viaţă tradiţionale ale acestor popoare“, a susţinut Putin, precizând că această politică a creat „peste 2.000 de puncte problematice“, -care persistă în prezent „în toată fosta URSS şi în Rusia“.

Vladimir Putin şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de faptul că, în timpul Uniunii Sovietice, viitorul ţării a fost legat numai de Partidul Comunist.

„Partidul a început să se prăbuşească, iar ţara a căzut odată cu el (...). A fost o eroare fundamentală în construcţia statului“, a declarat Putin, referindu-se la descompunerea URSS la sfârşitul anilor '80.

Liderul de la Kremlin a criticat, de asemenea, adoptarea de către Parlamentul European (PE) a unei rezoluţii privind „memoria europeană“, care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

„Putem arunca anatema asupra stalinismului (...). Dar să punem URSS şi Germania nazistă pe acelaşi plan?“, şi-a exprimat indignarea Putin, care a criticat o rezoluţie pe care o apreciază „total incorectă“, deşi stalinismul a provocat mai mulţi morţi decât nazismul.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite