Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
0Președintele Vladimir Putin a abandonat ideea negocierilor de pace cu Kievul în urma incursiunii ucrainene în regiunea Kursk, o lovitură „umilitoare” pentru liderul rus, relatează portalul independent Poiasnitelnoi Zapiske (Notă explicativă), citând surse apropiate Kremlinului.
„Kremlinul a ajuns la concluzia că [va acționa pentru] a distruge statalitatea ucraineană. Din câte se pare, situația va degenera într-un război fără reguli și ambele părți au în vedere modalități în care să îngreuneze lucrurile pentru cealaltă” parte, a declarat una dintre aceste surse, adăugând că Putin nu e dispus să dea la schimb teritoriile ucrainene estice pe cele deținute de Ucraina în regiunea Kursk.
În vară, existau unele speranțe că războiul s-ar putea încheia în decurs de șase luni până la un an, datorită unor factori precum calmarea retoricii Kievului și schimbul major de prizonieri dintre Rusia și Occident.
Totodată, beligerantele au fost aproape să încheie un acord privind desescaladarea reciprocă în care să fie restricționate loviturile asupra infrastructurii energetice, discuții în vederea semnării acestuia fiind prevăzute în perioada 22-23 august în Qatar, a relatat portalul Poiasnitelnoi Zapiske.
„Ar fi fost o situație de câștig-câștig. Între 15% și 20% din capacitatea de rafinare a petrolului a Rusiei fusese oprită, iar iarna ambele părți ar fi fost afectate”, a declarat pentru portal o sursă apropiată celor implicați în negocieri.
S-a discutat și despre alte măsuri de detensionare, între care interzicerea utilizării anumitor arme și atacuri la o anumită distanță de linia frontului, a spus aceasta.
Însă totul a căzut după incursiunea transfrontalieră a Ucrainei începută la 6 august, o ofensivă care e încă în desfășurare după aproape două luni.
Potrivit surselor publicației ruse, Putin este convins că Kievul s-a folosit de demersurile pentru întâlnirea din Qatar drept acoperire pentru a lansa operațiunea din Kursk.
Susținătorii negocierilor de pace în cadrul elitei ruse sunt acum o minoritate, a spus un oficial sancționat de Occident.
În ce condiții ar recurge Rusia la arme nucleare
Dacă Occidentul cedează insistențelor Kievului și permite Ucrainei să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc pe teritoriul Rusiei, perspectiva unor discuții de pace este exclusă în viitorul previzibil, a spus un alt oficial care se întâlnește regulat cu Putin.
„Totul a mers prea departe. Nu cred că va exista vreun proces de pace. Nu se va opri nimic până când Ucraina nu se va prăbuși”, a spus șeful unei mari întreprinderi de stat care vorbește regulat cu Putin.
În altă ordine de idei, o sursă a publicației ruse, care are întâlniri regulate cu liderul rus, a spus că acesta ar risca să folosească arme nucleare doar în scenariul în care Rusia intră într-un război total cu Occidentul și că în prezent necesitatea de a menține relații bune cu aliații din BRICS îl împiedică să escaladeze.
Totuși, Putin „se va gândi tot mai serios la butonul nuclear” în cazul în care amenințările sale nu sunt luate în serios.
Între timp, potrivit surselor lui Poiasnitelnoi Zapiske, Kremlinul este dispus să continue lupta un timp îndelungat.
„Forțele Ucrainei sunt epuizate”, a spus sursa. „Kremlinul are capacitatea să continue războiul în ritmul prezent vreme de zeci de ani.”
Volodimir Zelenski urmează să prezinte planul său de pace aliaților
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își va prezenta așa-numitul „plan al victoriei” în cadrul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei ce va avea loc la baza aeriană Ramstein pe 12 octombrie, prima la nivel de lideri.
„Vom prezenta planul de victorie – pași clari și concreți către un sfârșit just al războiului. Determinarea partenerilor noștri și întărirea Ucrainei sunt ceea ce poate opri agresiunea rusă”, a scris Zelenski pe platforma X.
Zelenski a prezentat deja planul în cinci puncte președintelui american Joe Biden, în timpul vizitei sale în SUA la sfârșitul lunii septembrie.
Planul include elemente militare și diplomatice, precum solicitarea Ucrainei de a adera la NATO. Detaliile acestuia nu au fost făcute publice. Potrivit Kievului, obiectivul este de a consolida poziția de negociere a Ucrainei și a sili Rusia să încheie un acord de pace în termeni corecți.
SUA au examinat planul de victorie al Ucrainei și au identificat „o serie de pași productivi” acolo, declara la începutul lunii purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller
„Planul de victorie pe care l-a prezentat Ucraina nu este doar o chestiune de acțiuni pe care le-ar întreprinde Ucraina”, ci „și alte țări din întreaga lume", a spus Miller.