Putin a creat o nouă comisie pentru a asigura „suveranitatea în domeniul infrastructurii IT”. Acesta va fi condusă de Dmitri Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind formarea unei comisii interdepartamentale a Consiliului de Securitate (CS) al Rusiei care să asigure suveranitatea tehnologică a ţării în domeniul dezvoltării infrastructurii IT. Documentul a fost publicat joi pe portalul oficial de informaţii juridice.

„Decid să formez o comisie interdepartamentală a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse pe probleme de asigurare a suveranităţii tehnologice a statului în dezvoltarea infrastructurii informaţionale critice a Federaţiei Ruse”, reiese din textul decretului. Acelaşi document a aprobat componenţa comisiei. Potrivit acestuia, comisia va fi condusă de vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. Această funcţie este deţinută de Dmitri Medvedev. Este însărcinat să aprobe componenţa personală a comisiei în termen de o lună.

Decretul intră în vigoare de la data semnării lui.

Despre noua comisie a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse
Conform regulamentului comisiei, aceasta a fost înfiinţată pentru a dezvolta măsuri pentru a asigura securitatea infrastructurii informaţionale critice a Rusiei, precum şi pentru a coordona activităţile autorităţilor şi organizaţiilor federale şi regionale în implementarea unor astfel de activităţi, inclusiv echiparea infrastructurii informaţionale critice cu instalaţii cu produse radio-electronice, echipamente tehnice, sisteme software şi hardware.

Printre funcţiile comisiei se numără evaluarea nivelului de independenţă tehnologică a obiectelor de infrastructură informaţională critică faţă de tehnologiile străine în domeniul creării şi producţiei de produse autohtone, elaborarea de propuneri de substituire a importurilor în acest domeniu, prognozarea, identificarea şi evaluarea ameninţărilor interne şi externe în domeniile tehnologiei informaţiei şi reţelelor de telecomunicaţii, dezvoltarea şi sprijinirea producţiei de bunuri interne relevante, dezvoltarea industriei şi a complexului militar-industrial în ceea ce priveşte asigurarea suveranităţii tehnologice, pregătirea de propuneri către Consiliul de Securitate pe probleme relevante.

Potrivit documentului, şedinţele comisiei se vor ţine cel puţin o dată pe trimestru, iar dacă este cazul, pot fi organizate şi şedinţe extraordinare.

Preşedintele comisiei, ca urmare a componenţei aprobate prin decretul şefului statului, va avea trei supleanţi: secretarul adjunct al Consiliului de Securitate, precum şi vicepreşedinţii guvernului, coordonând activitatea organelor statului privind politica de stat în domeniul industriei şi implementarea ordinelor de apărare a statului şi în domeniul comunicaţiilor şi reglementării statului în domeniul formării resurselor informaţionale ale statului. În total, comisia a inclus circa 30 de membri, printre care ministrul Apărării, şefii Ministerului Afacerilor Interne şi ai Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, directorul Serviciului de Informaţii Externe şi directorul FSB, directorii generali ai Roscosmos, Rosatom, Rostec şi alţii.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite