Parașutistul care a scris o carte de memorii despre războiul din Ucraina, răpit și interogat înainte să fugă din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parașutistul rus care a povestit în detaliu despre experiența sa în războiul din Ucraina spune că a fost răpit și interogat de opt bărbați pe când se ascundea la Moscova.

Parașutistul rus care a dezvăluit detalii despre front a fost reținut 16 ore FOTO Arhivă
Parașutistul rus care a dezvăluit detalii despre front a fost reținut 16 ore FOTO Arhivă

Pavel Filatiev, fostul parașutist rus care a scris o mărturie de 141 de pagini despre lunile în care a luptat în Ucraina a dezvăluit că a fost interogat vreme de opt ore după ce mai mulți bărbați au intrat în camera sa de hotel, potrivit unui comunicat obținut de Insider.

Acesta a povestit cum a descurs interogatoriul într-un interviu acordat organizației pentru drepturile omului Gulagu.net. Filatiev a reușit între timp să fugă din Rusia și se află în Europa.

Marți, în cadrul unei transmisiuni live a Gulagu.net Filatiev spune că s-a trezit la 04.00 dimineața cu opt bărbați în camera sa de hotel.

„Nu au vorbit cu mine, doar mi-au dat ordine: Ridică-te! Având în vedere că au reușit să intre în camera mea de hotel am înțeles că nu sunt deloc vești bune”.

Bărbații l-au încătușat și l-au dus „mai degrabă într-o bază militară decât secție de poliție, la cum arăta”. Acolo a așteptat șase ore legat de un scaun să vină un traducător.

„Nu mă puteam gândi decât că asta e. Am scăpat teafăr de gloanțele din Ucraina, dar aici îmi voi găsi sfârșitul”, spune el.

Pavel Filatiev a fost acuzat de spionaj și terorism

Interogatoriul a ținut opt ore. Bărbații i-au răsfoit telefonul și l-au acuzat că este „ofițer de informații” care vinde „informații secrete americanilor cu privire la războiul din Ucraina”.

„Au lăsat limpede de înțeles că nu îi interesează atitudinea față de război sau vederile mele politice. Am avut impresia că erau un departament de combatere a extremismului, nu de poliție. Aveau o mulțime de teorii cum că aș fi un extremist și un terorist. Ăsta a fost și motivul pentru care nu mi s-a permis să iau legătura cu un avocat sau accesul la telefon”, a spus Filatiev, care a fost eliberat după 16 ore.

Răpitorii nu erau din forțele de aplicare a legii

Bărbații „nu purtau uniformă, nu au prezentat legitimații, nu mi-au dat explicații și nici nu au formulat acuzații”, a precizat parașutistul adăudând că este convins că nu erau polițiști ruși.

Pavel Filatiev, a cărui unitate a fost trimisă în sudul Ucrainei, a fost rănit și evacuat pentru îngrijiri medicale în luna iulie. În memoriile sale, intitulate „ZOV” (Chemare) și publicate pe rețeaua socială VKontakte, a relatat pe larg despre haosul din armata rusă, comandanți speriați, soldați nemotivați și dispreț față de Vladimir Putin.

Filatiev a fost ajutat de organizația Gupag.net să fugă din Moscova săptămâna trecută. Organizația activistă bănuiește că în spatele răpirii s-ar afla agenți din Serviciul de informații externe (SVR) și din Serviciul Federal de Securitate (FSB). Filatev nu a menționat aceste agenții de informații.

Soldații au aflat că Rusia a invadat Ucraina abia când au ajuns pe front

Filatiev a afirmat că unitatea sa a fost mutată la graniţa cu Ucraina, după ce a văzut că se vorbea despre o invazie planificată în mass-media. Mai mult decât atât, ei ar fi fost trimişi fără niciun avertisment că se vor confrunta cu forţele inamice.

El a declarat că s-a trezit la zgomotul unor focuri de armă din spatele unui camion al armatei care trecea graniţa la ora 2 dimineaţa pe 24 februarie, ziua în care a început invazia.

Nu ştiam unde mergeam şi de ce. Era clar că începuse un adevărat război. Am aflat că trebuie să mergem la Herson”.

Abia când atacurile au început şi militarii ucraineni au deschis focul asupra vehiculelor ruseşti, Filatiev şi-a dat seama că a invadat ţara vecină: „A devenit clar că am atacat Ucraina".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite